Gemeente Teylingen

Teylingen klaar

Concept Woonschepenverordening Teylingen klaar

09 februari 2009

Het college van Teylingen heeft de Woonschepenverordening in concept klaar. In deze verordening staan alle regels voor woonschepen en hun ligplaatsen. De behandeling van de Woonschepenverordening is gepland op 26 februari 2009 in de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme.

Waarom deze verordening?

Per 1 juli 2008 is de provinciale Verordening Watergebieden en Pleziervaartuigen Zuid-Holland ingetrokken. Deze verordening regelde het beheer en de handhaving van het gebied De Kaag. Daarnaast golden ook de regels van de Algemeen Plaatselijke verordening van Teylingen. Kortom voor de woonschepen golden er verschillende regelingen. Teylingen was toe aan één uniforme regeling.

In de notitie `De Kaag, de mooiste helft van Teylingen' uit 2007 zijn de uitgangspunten voor beheer en handhaving van het water in de gemeente Teylingen vastgelegd. In de Woonschepenverordening zijn deze uitgangspunten uitgewerkt om tot een ordelijk gebruik en een duidelijke, eenduidige juridische status van de ligplaatsen te komen. Duidelijke regels maken handhaving gemakkelijker en zorgen voor een verbetering van de situering van de ligplaatsen. Dit versterkt ook de landschappelijke kwaliteit van het gebied.

Ligplaatsen

In de verordening staan regels over het innemen van ligplaatsen door woonschepen. Uitgangspunt is dat het zonder vergunning verboden is om een ligplaats in te nemen. Op de ligplaatsenkaart staat waar woonschepen mogen liggen.

Keuzes

Het college heeft een aantal keuzes gemaakt in deze verordening. Ten eerste heeft ze besloten het saneringsbeleid van de provincie niet over te nemen. Woonschepen die er liggen met een rechtsgeldige titel en die landschappelijk inpasbaar zijn, mogen blijven liggen. Maar het college wil niet dat woonschepen groter worden, de afmetingen van de woonschepen zijn vastgelegd. Ten tweede heeft ze gekozen om een standaardhoogte van 3 meter in te voeren. Daar waar dat landschappelijk inpasbaar is, kan bij de vaststelling van het toekomstige bestemmingsplan afgeweken worden van deze hoogtemaat.

Wat is er veranderd?

Een grote verandering ten opzichte van het eerdere voorstel is de termijn van de vergunning. Deze wordt in plaats van om de vijf jaar, voor onbepaalde tijd verleend. Een nieuwe vergunning blijft verplicht bij verbouwing of verkoop van het woonschip. Ook is de regeling over de aanlegmogelijkheid van bezoekers tijdens evenementen gewijzigd. Dit wordt geregeld met een algemeen besluit in plaats van een ontheffing.

Stukken ter inzage

Vanaf 9 februari 2009 liggen de stukken inclusief de ligplaatsenkaart ter inzage bij de receptie in het gemeentekantoor in Sassenheim. U vindt de verordening ook op deze website: Woonschepenverordening Teylingen. De ligplaatsenkaart is niet digitaal beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen Gwynne Janssen, medewerker Beheer Leefomgeving, via 0252 - 783 300.