Universiteit van Amsterdam

Compound versterkt scheiding tussen 'ontwikkeld' en 'onderontwikkeld'


Lezing Politicologie

De verspreiding van compounds, omheinde bouwwerken voor hulpverleners, in Zuid-Soedan leidt ertoe dat de scheidslijn tussen 'ontwikkeld' en 'onderontwikkeld' wordt versterkt. Hoogleraar Mark Duffield gaat tijdens zijn lezing in op de militarisering van de hulpverlening en samenleving in Soedan.


donderdag 26 februari, 16.00 uur

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord voor Zuid-Soedan in 2005 hebben hulpverleners zich teruggetrokken in met prikkeldraad omheinde bouwwerken die bescherming moeten bieden tegen indringers. De verspreiding van dit soort gebouwen leidt ertoe dat de scheidslijn tussen 'ontwikkeld' en 'onderontwikkeld' wordt versterkt. Tegelijkertijd vraagt deze ontwikkeling om nieuwe vormen van risicomijdende subjectiviteit bij hulpverleners die in dit soort vestingen wonen en werken. In zijn lezing 'Aid, Architecture and Security in Sudan' gaat Mark Duffield (hoogleraar Development Politics, University of Bristol) in op de militarisering van de hulpverlening en samenleving in Soedan

Duffield verwierf bekendheid met onder meer zijn boeken over veiligheid en ontwikkeling: Global Governance and the New Wars. The Merging of Security and Development (Zed Books, 2001) en Development, Security and Unending War. Governing the World of Peoples (Polity Press, 2007).