Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen van de heer M van Ditmarsch van de CDA fractie over de vernoeming van een passende straat,laan of plein naar de schrijver Willem Gerrit van der Hulst

Dit jaar wordt veel aandacht gegeven aan de bekende kinderboekenschrijver en schrijver van lesboeken willem Gerrit van der Hulst. Deze onderwijzer en vermaarde schrijver die zijn hele leven in onze stad woonde en werkte heeft liefst 100 jeugdboeken en 300 lesboekjes geschreven om kinderen te leren lezen. Van zijn jeugdboeken werden ruim 13 miljoen exemplaren verkocht Wie van onze veertigplussers is niet door zijn ouders voorgelezen uit Peerke en zijn kameraden, Inde-Soete-Suikerbol of Voetstapjes in de sneeuw of las ze met ingehouden adem stiekem onder de lakens. Met zijn indrukwekkende werken heeft hij generaties kinderen in ons land de belangstelling voor het lezen bijgebracht. Immers, wat zonneschijn is voor de bloemen, zijn verhalen voor het kind was zijn parool.

Utrecht eert zijn groten!. Dat is met name hier ook door de Stichting literaire activiteiten Utrecht onderkent. In de literaire canon van Utrecht die recent werd samengesteld prijkt Willem Gerrit van der Hulst op een hoge plaats en als hoogst genoteerde kinderboekenschrijver.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat zijn eerste boek Willem Wycherts werd uitgebracht. Op diverse plaatsen in ons land wordt hieraan de nodige aandacht besteed.

Het zou een goede zaak zijn als ook de gemeente Utrecht hier nu aandacht aan besteed. Wij verzoeken het college te bevorderen dat een passende straat, laan of plein naar deze beroemde Utrechtse zoon wordt vernoemd door dit initiatief van de Raad en SLAU aan de straatnamencommissie voor te leggen.

---- --