Philips

Persinformatie

26 februari 2009

PHILIPS MELDT DOORBRAAK MEDISCHE BEELDVORMING

Magnetic Particle Imaging genereert ongekende 3D-live beelden van bloedstroom en hartbeweging die tot verbetering van diagnose en behandelplanning kunnen leiden

Eindhoven, Nederland - Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag de eerste resultaten bekendgemaakt die zijn verkregen met een nieuwe 3D-beeldvormende technologie die 'Magnetic Particle Imaging' (MPI) wordt genoemd. Met deze technologie, die gebruikmaakt van de magnetische eigenschappen van in de bloedstroom geïnjecteerde ijzeroxide-nanodeeltjes, zijn in preklinisch onderzoek ongekende realtime beelden van de arteriële bloedstroom en volumetrische hartbeweging gegenereerd. Dit betekent een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een theoretisch concept naar een hulpmiddel voor beeldvorming van het gehele lichaam. Daarmee zal diagnosticeren en therapieplanning voor de belangrijkste aandoeningen in de wereld, zoals hartaandoeningen, beroerten (CVA) en kanker, verbeterd kunnen worden. De resultaten van het preklinische onderzoek zijn gepubliceerd in nummer 54 van Physics in Medicine and Biology (2009).

'Er is een nieuwe, niet-invasieve cardiale beeldvormingstechnologie nodig om de ziekteprocessen behorend bij atherosclerose verder te ontrafelen en te karakteriseren, in het bijzonder de processen die verband houden met de vorming van kwetsbare plaque, een belangrijke risicofactor voor CVA en hartinfarcten,' aldus professor Valentin Fuster, MD, PhD, directeur van het Mount Sinai Heart Center, New York, VS. 'Dankzij de combinatie van snelheid, resolutie en gevoeligheid heeft de Magnetic Particle Imaging-technologie een groot potentieel voor deze toepassing; de recentste resultaten van in-vivo beeldvorming vertegenwoordigen een belangrijke doorbraak.'

'Als eersten ter wereld tonen wij aan dat met Magnetic Particle Imaging realtime in-vivo beelden kunnen worden gemaakt die de cardiovasculaire activiteit nauwkeurig vastleggen,' aldus Henk van Houten, senior vicepresident van Philips Research en hoofd van het Healthcare-onderzoeksprogramma. 'De MPI-technologie van Philips voegt belangrijke functionele informatie toe aan de anatomische gegevens die met bestaande modaliteiten als CT en MRI worden verkregen en kan daardoor mogelijk een aanzienlijke bijdrage leveren aan de diagnosticering en behandelplanning van belangrijke aandoeningen als atherosclerose en aangeboren hartafwijkingen.'

Magnetic Particle Imaging van Philips maakt gebruik van de magnetische eigenschappen van geïnjecteerde ijzeroxide-nanodeeltjes om de concentratie nanodeeltjes in het bloed te meten. Omdat het menselijk lichaam van nature geen magnetisch materiaal bevat dat zichtbaar is voor MPI, is er geen achtergrondsignaal. Na injectie zijn de nanodeeltjes daardoor als heldere signalen op de beelden zichtbaar, zodat de nanodeeltjesconcentraties kunnen worden berekend. Door de combinatie van hoge ruimtelijke resolutie en korte beeldacquisitietijden (zo kort als 1/50 seconde) kunnen met Magnetic Particle Imaging dynamische concentratieveranderingen worden vastgelegd terwijl de nanodeeltjes door de bloedstroom worden meegevoerd. Hierdoor kunnen met MPI-scanners op den duur mogelijk allerlei functionele cardiovasculaire metingen worden uitgevoerd in één enkele scan. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om metingen van de coronaire bloedtoevoer (myocardperfusie) en de ejectiefractie, wandbeweging en stroomsnelheden van het hart.

De resultaten die met de experimentele MPI-scanner van Philips zijn verkregen, markeren een belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van een scanner voor het gehele lichaam van de mens. De technische uitdagingen bij het opschalen van het systeem houden voor een deel verband met het genereren van het magnetische veld dat nodig is voor een systeem dat een menselijk lichaam scant. Voor een ander deel hebben ze te maken met het meten en verwerken van het uiterst zwakke signaal dat door de nanodeeltjes wordt uitgezonden. Signaalmeting en â¤'verwerking zijn gebieden waarop Philips over veel bewezen expertise en ervaring beschikt die het bedrijf momenteel bij deze taak aanwendt.

Het wetenschappelijke artikel 'Three dimensional real time in vivo magnetic particle imaging' gepubliceerd in nummer 54 van Physics in Medicine and Biology (2009) kan worden gedownload van http://stacks.iop.org/0031-9155/54/L1.

Hoge resolutie fotografie:
http://www.philips.nl/shared/assets/nl/Newscenter/philips_research_mpi_prototype_image.JPG

Voor meer informatie, neem contact op met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.
Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van 'sense and simplicity'. Philips heeft wereldwijd circa 128.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 27 miljard in 2007 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.