Ingezonden persbericht


Spectaculaire groei vacatures bij gemeenten in 2009 Lokale overheid zit te springen om nieuw talent

De economische recessie en de snel teruglopende werkgelegenheid in ons land maken de gemeentelijke en decentrale overheid steeds aantrekkelijker als werkgever. Dat komt goed uit, want zij zitten te springen om nieuw talent. Dat blijkt onder meer uit de exponentiële stijging van het aantal vacatures op GemeenteBanen.nl. Deze week steeg het aantal ruim boven de 1000 uit, een record voor het grootste online wervingsmedium binnen de lokale overheid.

Over heel 2008 stonden er per maand gemiddeld 800 actuele vacatures op GemeenteBanen.nl. Sinds de start van de economische crisis is reeds een opgaande tendens in het aantal vacatureplaatsingen waar te nemen. Nu in de eerste maanden van 2009 resulterend in een record van méér dan 1.000 openstaande vacatures.

De sterk toegenomen belangstelling voor de gemeentelijke en decentrale overheid als werkgever wordt veroorzaakt door de fors afnemende werkgelegenheid in andere sectoren en de relatieve veiligheid die een baan bij de overheid biedt in onzekere tijden. Daarbij komt dat gemeenten momenteel een zeer breed en gevarieerd banenaanbod aanbieden, doordat zij in toenemende mate geconfronteerd worden met de gevolgen van de vergrijzing van het ambtenarenbestand.

Eric van Bourgonje, Directeur productontwikkeling van Jobsrepublic, verwacht dat de stijging van vacatures dit jaar nog verder door zal zetten: "Een rondgang langs onze gemeentelijke klanten wijst uit dat zij juist nu de kans zien om extern ingehuurd personeel door vaste medewerkers te vervangen. Daarnaast begint de problematiek rondom de vergrijzing binnen de sector nu in de praktijk zichtbaar te worden door de uittreding van steeds meer oudere ambtenaren. Hierdoor zien de gemeenten zich geconfronteerd met een permanente en groeiende vervangingsvraag in de komende jaren."

De tendens die GemeenteBanen.nl laat zien kan ook worden waargenomen op de 15 regionale carrièrenetwerken van de gemeentelijke overheid. Wervingssites als WerkeninGelderland.nl waarop alle Gelderse overheden zijn verzameld en WerkeninFriesland.nl van de Friese overheden, laten een gelijke tendens zien. Enige uitzondering vormt de provincie Limburg. Hier laten de netwerken van Igom.nl en Switch-nml.nl een lichte daling zien in het vacatureaanbod van de overheid.

GemeenteBanen.nl
GemeenteBanen.nl is het grootste wervingsmedium binnen de lokale overheidssector met maandelijks meer dan 160.000 doelgroepgerichte bezoekers en bijna 300 aangesloten overheden.

Jobsrepublic
GemeenteBanen.nl wordt uitgegeven door Jobsrepublic, een 100% dochter van Sdu Uitgevers. Jobsrepublic levert daarnaast aan 15 regionale van overheden regionale carrière- en mobiliteitsplatformen. De onderneming is gespecialiseerd in de ontwikkeling van webtoepassingen voor de ondersteuning van werving, selectie en arbeidsmobiliteit binnen de overheid.