Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Tilburg - Donderdag 26 februari 2009

Ontwikkelaars raken nieuwbouwwoningen niet kwijt

Ontwikkelaars van nieuwbouwwoningen worden zwaar getroffen door de malaise op de woningmarkt. Vooral voor duurdere nieuwbouw zijn nog nauwelijks kopers te vinden. Waar veel verkopers van bestaande woningen hun prijs nog kunnen verlagen, is dit voor ontwikkelaars niet mogelijk: de kostprijs van een nieuwe woning ligt hiervoor te hoog.

Dat blijkt uit een verkenning van de website Spacemakers.nl onder verschillende projectontwikkelaars. De meesten zagen in 2008 al een sterke teruggang in aantal verkopen. In de eerste maanden van 2009 ligt de verkoop vrijwel stil.

Een van de grootste ontwikkelaars, ING Real Estate, merkt vooral in de duurdere prijsklassen een acute kopersstaking. Woordvoerder Wieger Sietsma: "De vraag naar nieuwbouwwoningen is nog steeds groot, maar mensen zijn bang om een nieuw huis te kopen, zonder eerst de huidige woning verkocht te hebben". ING heeft er bovendien last van dat beleggers het af laten weten. Pensioenfondsen zijn vooral bezig om hun dekkingsgraad op orde te brengen. Investeringen in de vastgoedprojecten zijn nu niet aan de orde. Verkoop van projecten aan beleggers biedt daarom ook geen soelaas.

Woordvoerster Ingrid Bontkes van Bouwfonds Ontwikkeling, de grootste gebiedsontwikkelaar van Nederland, benadrukt ook dat de markt niet stil ligt en de vraag naar nieuwbouwwoningen nog steeds aanwezig is: "We spelen in op de actuele marktsituatie door plannen in kleinere deelprojecten uit te ontwikkelen, zodat aan kopers eerder zekerheid kan worden gegeven dat de bouw daadwerkelijk doorgaat. Op die manier houden we toch voortgang in de projecten."

Beide bedrijven constateren dat er in het goedkope segment nog wel beweging is. Waar ontwikkelaars successen melden is meestal sprake van kleine appartementen of zeer betaalbare rijwoningen. De kopers laten veelal geen andere koopwoning achter, dus lopen niet het gevaar van dubbele woonlasten.

Volgens Rob Keijzer, woordvoerder van Spacemakers, wordt het voor projectontwikkelaars extra lastig om te concurreren met bestaande bouw. "De marges van projectontwikkelaars zijn de afgelopen jaren sterk teruggelopen, door hogere grondkosten en steeds strengere kwaliteitseisen vanuit de overheid. De koopsom van een nieuwbouwwoning kwam steeds dichter tegen de kostprijs aan te liggen. Nieuwe huizen kunnen de prijsdaling van bestaande woningen niet volgen, want dan moet er in veel gevallen geld bij." Veel ontwikkelaars schrappen projecten, of houden ze opnieuw tegen het licht.

Om de komende tijd te kunnen concurreren met tweedehands woningen moeten ontwikkelaars volgens Keijzer een gezamenlijk publiciteitsoffensief gaan voeren, waarin de meerwaarde van nieuwbouwwoningen wordt uitgedragen. De voordelen van een nieuwbouwwoningen rechtvaardigen volgens hem een hogere prijs: "Geen onderhoud betekent: tijd over voor leuke dingen en weinig kosten in de eerste 15 jaar. Bovendien zijn nieuwe woningen veel energiezuiniger en geheel naar wens af te werken. Geen verborgen gebreken, jarenlange garantie en het mooiste van alles: het is fascinerend om de bouw van je eigen woning mee te maken. Mooie voordelen die nu nog te weinig onder de aandacht worden gebracht".

----------


Ingezonden persbericht