Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 26 februari 2009

Start filosofielessen burgerschap en veiligheid bij As Saddieq

Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs in De Baarsjes, woont op dinsdag 3 maart om 9.00 uur de eerste les bij van het project "Samenleven doe je zo/filosoferen met kinderen" bij groep 8 van de islamitische basisschool As Saddieq. Dit project start gelijktijdig bij zes van de tien basisscholen in De Baarsjes.

Het stadsdeel heeft eind vorig jaar de basisscholen van De Baarsjes gevraagd op welke manier men ouders en leerlingen op het gebied van burgerschap en veiligheid wil ondersteunen. Een aantal voorstellen heeft het stadsdeel laten verwerken in het plan voor invulling van burgerschap en veiligheid in De Baarsjes, zoals in het beleidsprogramma Kansen voor Kinderen is opgenomen. Maaike Merckens, socratisch gespreksleider en filosofisch consulent, heeft met het progamma "Samenleven doe je zo/filosoferen met kinderen" voor De Baarsjes een programma op maat gemaakt (zie bijlage 1)

In zes lessen worden verschillende thema's behandeld. Afhankelijk van de wensen van de scholen en de mogelijkheid om in te spelen op de actualiteit kunnen de thema's worden aangepast. In de thema's wordt ingegaan op de vraag: samenleven, hoe doe je dat? Na de serie lessen gaan kinderen interviews afnemen bij mensen in hun buurt. In les zes worden deze interviews voorbereid met de leerlingen. De uitkomsten van de interviews verwerken zij in een tekening of schilderij.

Van de resultaten wordt een boek gemaakt. Dit boek kan de school gebruiken als achtergrond voor verdere gesprekken, maar het kan ook dienen als geschenk voor de leerlingen of als promotiemateriaal. Ook wordt er een website gemaakt, waarop materiaal gearchiveerd kan worden. De website zal geregeld geactualiseerd worden en kan gebruikt worden als inspiratiebron voor invulling van burgerschap en veiligheid in de toekomst. Via deze website kunnen scholen ook elkaar opzoeken om ervaringen uit te wisselen.