Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 26 februari 2009

Uit de stadsdeelraad

Nieuwe coalitie en bestuur De Baarsjes

Op dinsdag 3 maart wordt in een extra raadsvergadering het nieuwe coalitieakkoord van PvdA en GroenLinks in De Baarsjes gepresenteerd. Beide partijen hebben aangekondigd samen een nieuwe coalitie te vormen, omdat de bestaande coalitiepartners PvdA en VVD het oneens waren over het verbreken van het contract jongerenwerk met Youth for Christ. De breuk die daarop volgde leidde tot de constatering dat ook het Dagelijks Bestuur onvoldoende draagvlak had om aan te kunnen blijven.

Tijdens de raadsvergadering van 24 februari en in een persbericht stelt de VVD echter dat er geen reden voor de breuk meer is, nu uit een brief van portefeuillehouder Lambriex is gebleken dat het contract met Youth for Christ niet kan worden opengebroken. GroenLinks en PvdA hebben op deze stellingname nog niet gereageerd. Zij presenteren tijdens de komende raadsvergadering een nieuw coalitieakkoord, de nieuwe stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex en als nieuwe portefeuillehouder Coos Hoebe van GroenLinks.

Voorafgaand aan de raadsvergadering is de geplande commissievergadering Onderwijs, Welzijn, Werk en Middelen. Deze start om 19.30 uur.

Extra Raadsvergadering, dinsdag 3 maart, 20.30 uur.

Informatieavond Augustinuspoort

De eerste globale plannen zijn klaar, en buurtbewoners kunnen hun mening geven. Op de plek waar nu nog het Broederhuis, de Augustinusschool, het verzorgingshuis Nieuw Vredenburgh en de Augustinuskerk staan, komt over een paar jaar een nieuw complex waarin diverse voorzieningen zijn ondergebracht. Dit project, aan weerszijden van de Postjesweg, heeft de naam Augustinuspoort. Op donderdag 12 maart is van 19.00 tot 21.30 uur een informatie- en inspraakavond in Nieuw Vredenburgh (Postjesweg 125). Portefeuillehouder wonen Ab Cherribi is deze avond aanwezig om reacties op de plannen te horen.

Het project biedt ruimte aan een zorgcentrum, een kerk, een brede school, ouderenwoningen, koop- en huurwoningen, kleine bedrijfjes, horeca en maatschappelijke voorzieningen. Augustinuspoort wordt in het plan het centrum van een zogenaamde woonservicewijk. Wonen, zorg, dienstverlening, gezelligheid, bezinning en ontspanning gaan hier hand in hand. Er zal van alles te beleven zijn, wat bijdraagt aan een positieve uitstraling van de Orteliusbuurt. Bewoners en belanghebbenden kunnen tot 31 maart op het concept stedenbouwkundig plan reageren. Portefeuillehouder: Ab Cherribi
Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Veel animo voor Juni Kunstmaand '09

De koffie en cake stond klaar voor de belangstellenden afgelopen zondag in kunstenaarscafé Meneer de Wit. Ongeveer 50 geïnteresseerden en mensen die iets willen gaan doen met Juni Kunstmaand '09 kwamen er op af. Zij kregen informatie over de opzet van het festival en over de mogelijkheid een subsidieaanvraag te doen voor het organiseren van een evenement. En zij wisselden al heel wat leuke ideeën uit voor het komende festival.

Stadsdeel De Baarsjes heeft een budget van ¤35.000 ter beschikking gesteld voor kleine initiatieven tijdens Juni Kunstmaand. De sluitingstermijn voor het aanvragen van subsidie is donderdag 12 maart 2009.

Kijk voor meer informatie over de subsidieaanvraag op www.junikunstmaand.nl

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Zo financiert de bank u wel!

De huidige economische crisis biedt ook kansen en mogelijkheden voor (beginnende) ondernemers. Katja Groenewoud, manager Bedrijven bij de Rabobank, komt hierover meer vertellen. Dinsdag 3 maart organiseert Ondernemershuis West een netwerkborrel met als thema 'Zo financiert de Bank u wel!'. Programma:

18.00-18.15 uur Inloop

18.15-19.00 uur Presentatie Katja Groenewoud & vragen deelnemers

19.00-20.00 uur Netwerkborrel

Neem gerust iemand mee die ook graag een onderneming wil starten of al ondernemer is. Aanmelden per e-mail: info@ondernemershuiswest.nl of kijk voor meer informatie op www.ondernemershuiswest.nl.

Ondernemershuis West Binnen de Ring, Admiraal de Ruijterweg 84-86

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Herhaald bericht

Het einde van De Baarsjes?

De stadsdeelraad nodigt de Baarsjesbewoners uit hun mening te geven tijdens een bewonersavond over een mogelijke fusie van De Baarsjes met andere stadsdelen. Die avond vindt plaats op donderdag 12 maart.

De gemeenteraad van Amsterdam bereidt een voorstel voor om het aantal stadsdelen te verminderen. Voor De Baarsjes heeft een fusie grote gevolgen. Wat vinden Baarsjesbewoners van grotere stadsdelen? Een goed idee? Of wordt de afstand tot de inwoners te groot? De deelraadsleden in De Baarsjes willen graag horen hoe hun bewoners denken over de voorstellen, zodat zij dit mee kunnen nemen in hun advies aan de gemeenteraad van Amsterdam. Locatie: Raadzaal stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.

Tijd: donderdag 12 maart, 19.15 tot 22.30 uur.

Aanmelden en informatie: griffie@baarsjes.amsterdam.nl.

Witte Ruijter succes

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes heeft de financiële eindverantwoording van het project De Witte Ruijter vastgesteld. De doelstellingen zijn allemaal gehaald, in sommige gevallen zelfs ruim. Zo is er meer galerieruimte gerealiseerd en heeft vooral het etalageproject veel meer opgeleverd dan oorspronkelijk gedacht. Uiteindelijk is het project uitgevoerd binnen het gereserveerde budget. Er is meer galerieruimte bijgekomen dan oorspronkelijk beoogd, tegen lagere kosten dan begroot. Het tijdelijk huren van leegkomende ruimten bleek zelden nodig.

Het project De Witte Ruijter liep tot en met 2006 en omvatte naast het aanbieden van betaalbare ateliers aan creatieve ondernemers een etalageproject om het straatbeeld levendiger te maken en de promotie van de Chassébuurt.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Bewonersadviseurs huis aan huis
De bewonersadviseurs van De Baarsjes hebben in februari 95 keer aangebeld in de Mercatorbuurt Noord. Bij 25 bewoners hebben zij een huisbezoek afgelegd. Zes van hen hebben zij op weg geholpen met onder andere vragen over inburgering, leerplicht en psychische problemen. Het project "Achter de voordeur" is december 2008 gestart. Twee bewonersadviseurs bezoeken bewoners huis aan huis om in een persoonlijk gesprek na te gaan of voorzieningen of andere hulp voor ze beschikbaar zijn die ze nog niet kennen. De bewonersadviseurs maken deel uit van de Mercatorpost, waar bewoners terecht kunnen met vragen en meldingen over zorg en overlast. Ze werken ook nauw samen met Dienstencentrum De Baarsjes, waar mensen met schulden geholpen worden. Het stadsdeel wil hiermee de maatschappelijke positie van Baarsjesbewoners verbeteren. Door armoede te verlichten en ouderen en gehandicapten in staat te stellen langer in hun huis te blijven wonen. Bewoners die geen bezoek kregen maar wel een gesprek willen, kunnen bij Mercatorpost of Dienstencentrum De Baarsjes terecht. Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Agenda

Project Network

Meneer de Wit, tot 28 februari

Keramiek Kwintet

MLB Expositieruimte, tot 28 februari

Expositie: PALANTIRI

Galerie de Stoker, tot 4 maart

Tentoonstelling Stephan B. Reisig

Galerie Zoete Broodjes, tot 20 maart

UNK

Club 8, 28 februari 2009 - aanvang 23:00

Uitnodiging netwerkborrel 'Zo financiert de Bank u wel!'

Ondernemershuis West, 3 maart - aanvang 18:00