Politie Hollands Midden Politie Hollands Midden

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305


Datum: 26 februari 2009

---


Verdachten van woninginbraak en poging tot woninginbraak aangehouden
Alertheid op inbraken blijft geboden

Oegstgeest - De politie heeft in de eerste twee maanden van dit jaar drie mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een woninginbraak en een poging daartoe. Het gaat hier om twee mannen uit Leiden van 25 en 28 jaar en een 22 jarige man uit Oegstgeest. De 28 jarige verdachte uit Leiden werd 4 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in bewaring gesteld voor 90 dagen. De andere Leidse verdachte werd op 12 januari na zijn voorgeleiding bij de rechter-commissaris weer in vrijheid gesteld.

De verdachte uit Oegstgeest en de 25 jarige verdachte uit Leiden werden op 9 januari bij een poging tot inbraak op een woning aan de Hazenboslaan aangehouden. De 28 jarige verdachte uit Leiden werd na politieonderzoek op 2 februari aangehouden voor een inbraak in een woning aan de Rembrandt van Rijnlaan. Die inbraak waarbij ondermeer sieraden werden gestolen vond vrijdag 29 augustus vorig jaar plaats.

Alertheid blijft geboden!
In de maand februari kreeg de politie 26 aangiften binnen van inbraak dan wel poging daartoe. Meestal ging het om het openbreken van ramen of het boren van gaatjes in raam- of deursponning waarna via het ontstane gat sluitboompjes uit hun sluiting gelicht worden. Alertheid op dit soort mogelijkheden tot inbraak blijft dan ook geboden. Een reden om eens goed naar de beveiliging in en rondom het huis te kijken en scherp te zijn en te blijven op verdachte situaties en personen in de omgeving.

Beveilig je woning!
Met het aanbrengen van hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van Keurmerk Veilig Wonen is er minder kans dat de inbraak slaagt. Hang- en sluitwerk van mindere kwaliteit sneuvelt al snel onder het geweld van schroevendraaiers en breekijzers. Het bevestigen van afsluitbare sluitboompjes is een goede remedie tegen de methode van het gaatjesboren. Meer informatie over het beveiligen van de woning volgens het Keurmerk Veilig wonen is te vinden op de officiële internetsites: www.politiekeurmerk.nl en www.politiekeurmerkveiligwonen.nl

Waarnemen, bellen en doe altijd aangifte!
Door ook buitenshuis een beetje op te letten, wordt de eigen veiligheid vergroot een biedt het de politie de kans om inbrekers op te pakken; op heterdaad of na onderzoek. Van belang daarbij is dat bij onraad direct gebeld wordt naar 112 en er goed op gelet wordt hoe de inbreker er uit ziet of waarmee hij is vertrokken. Foto's en filmpjes van een inbraak leiden bovendien vaak tot een aanhouding van de inbrekers.
Doe vooral ook aangifte als er onverhoeds toch is ingebroken. Naast dat de politie altijd een onderzoek instelt, kan zij zo nodig adequate maatregelen nemen in ondermeer het toezicht of het geven van preventietips in de buurt.
Als de politie verdachten arresteert voor de inbraken en het openbaar ministerie deze verdachten vervolgens voor de rechter breng, dan kunnen benadeelden de schade op de inbrekers verhalen. Voor meer informatie zie: www.sip-denhaag.nl
----------------------------------------------- einde bericht ------------------------------------------------
---

---- --


Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326