Gemeente Utrecht

Nieuwe reiskostenregeling voor personeel gemeente Utrecht

Medewerkers van de gemeente Utrecht krijgen een aantrekkelijke reiskostenregeling voor woonwerkverkeer. Dit is de uitkomst van de onderhandelingen die personeelswethouder Robert Giesberts vanochtend heeft gevoerd met de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak. Met deze regeling stimuleert de gemeente haar personeel om vaker met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Daarnaast wil de gemeente een aantrekkelijke werkgever zijn voor (nieuwe) medewerkers.

In de nieuwe regeling krijgen medewerkers die met het openbaar vervoer reizen een abonnement voor het woon-werktraject. Werknemers die de fiets nemen krijgen een vergoeding van 15 cent per kilometer. Automobilisten ontvangen geen vergoeding, tenzij zij gezien de aard van het werk met de auto moeten reizen of omdat het bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking alleen mogelijk is om met de auto naar het werk te komen.

Wethouder Robert Giesberts is tevreden: "Utrecht wil een moderne en aantrekkelijke werkgever zijn, en daar hoort een goed pakket arbeidsvoorwaarden bij. Door fiets en openbaar vervoer te stimuleren leveren we bovendien als gemeente een bijdrage aan het bereikbaar en groen houden van onze stad".

De gemeente Utrecht verwacht dat deze aantrekkelijke reiskostenregeling een voordeel is bij het vervullen van vacatures en de inhuur van externen zal beperken. De sobere reiskostenvergoeding was regelmatig een struikelblok bij het werven van nieuw personeel.

Utrecht wil voor haar personeel ook meedoen aan maatregelen die in de komende jaren vanuit het programma 'Utrecht Bereikbaar' worden genomen. De gemeente studeert nog op de mogelijkheden om daarbij gebruik te maken van de 'Utrecht Bereikbaar Pas'.