Gemeente Winterswijk


Aanpassing beleid voor trouwen in Winterswijk

Burger heeft meer keuze in locatie, dag, tijd, ceremonie en ambtenaar

26 februari 2009

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een aangepast trouwbeleid. Vanaf half april 2009 kan in Winterswijk getrouwd worden op alternatieve trouwlocaties en op alle dagen van de week. Ook kan het paar kiezen tussen diverse ceremonies en is het onder voorwaarden mogelijk om voor de duur van één ceremonie een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te benoemen.

Op 18 december 2008 heeft de raad besloten om het mogelijk te maken huwelijken en registraties partnerschappen ook op andere locaties dan het raadhuis te laten plaatsvinden. Hiertoe heeft de gemeente Winterswijk nu de beleidsregels trouwlocaties Winterswijk en tevens het Reglement burgerlijke stand bijgesteld. De wijzigingen gaan in met ingang van 15 april 2009.

Alternatieve locaties
De gemeente kan voortaan op verzoek van een bruidspaar een alternatieve locatie aanwijzen als 'huis der gemeente' zodat er getrouwd kan worden. Ook kunnen locaties verzoeken om als vaste trouwlocatie aangewezen te worden. Alle alternatieve locaties moeten aan minimale criteria voldoen. Deze hebben met name betrekking op de (brand)veiligheid en de geschiktheid als werkplek voor de ambtenaar.

Dag en tijdstip
In het nieuwe beleid kan er op alle dagen, behalve op feestdagen, getrouwd worden in Winterswijk. De reguliere uren hiervoor zijn van 9.00 uur tot 17.00 uur. In overleg kan er ook 's avonds en 's nachts getrouwd worden. Dit is alleen mogelijk op de alternatieve locaties: de gemeentelijke locaties worden hier niet voor beschikbaar gesteld.

Keuze voor ceremonie
In het nieuwe beleid kan het paar een keuze maken uit drie soorten ceremonies. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de verscheidenheid van stellen in financiële mogelijkheden en wensen:
1. Een bescheiden, kostenloze ceremonie op het nieuwe gemeentekantoor, zonder bode en met maximaal acht aanwezigen (di. tussen 9.00 uur en 9.30 uur);
2. Een bescheiden ceremonie met een beperkte leges in het raadhuis, zonder bode en met maximaal veertig personen (ma. t/m do. tussen 9.00 en 17.00 uur);
3. Een uitgebreide ceremonie op een locatie naar keuze met een hogere leges, met bode en zonder maximum aantal personen (elke dag tussen 9.00 uur en 17.00 uur en in overleg buiten deze tijden).

Eénmalige benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand De gemeente Winterswijk kent een aantal vaste buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Continuerend op het huidige beleid blijft het voor het paar als alternatief mogelijk om eenmalig, voor de duur van één dag, iemand naar keuze te benoemen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Hiervoor komen alleen in aanmerking (buitengewoon) ambtenaren van een andere gemeente, de leden van het college en de gemeenteraad van Winterswijk en personen die in dienst zijn van de gemeente Winterswijk.