Politie Noord- en Oost Gelderland


|Veiligheidstrend in politieregio Noord- en Oost-Gelderland zet zich ook in 2008 voort | |
Ook in 2008 blijkt de veiligheid in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland te zijn toegenomen. Er zijn meer verdachten van misdrijven aangehouden. In het afgelopen jaar heeft het korps via diverse projecten de samenwerking met de inwoners van de regio nog meer vorm gegeven. Projecten als SMS-Alert, SAM (Service aan Melders) en 'Als ik de politie was.' werpen hun vruchten af en dragen bij aan een betere melding- en aangiftebereidheid.
Zorgelijk is het aantal overvallen in 2008. Wel zijn er inmiddels de nodige verdachten aangehouden. De regionale cijfers van de woninginbraken, auto-inbraken en mishandeling laten een vermindering van deze vorm van criminaliteit zien. Afgelopen jaar zijn er ruim 9000 verdachten bij het Openbaar Ministerie aangeleverd.


Op donderdag 26 februari heeft hoofdcommissaris Annelore Roelofs, korpschef van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland (het gebied van Harderwijk tot Winterswijk) de cijfers over 2008 en de plannen voor 2009 bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens een persbijeenkomst in het nieuwe regiobureau aan de Europaweg in Apeldoorn.


De korpschef is tevreden over de resultaten, maar ziet voor 2009 de uitdaging voor haar politiekorps om deze stijgende lijn vol te houden. "De samenwerking met de bevolking, gemeentelijke besturen, ondernemers, scholen en andere instellingen is zeer waardevol", aldus de korpschef.


Zorgen om geweldsmisdrijven

Evenals vorig jaar blijft de korpschef aandacht voor geweldsmisdrijven vragen.
"Vooral bij geweldsdelicten is de hulp van de burger essentieel". Zij vraagt dan ook om bij calamiteiten altijd 112 te bellen en zoveel mogelijk informatie aan de politie door te geven. "Samen moeten we alle vormen van geweld een halt toeroepen". Overvallen en het uitgaansgeweld blijven extra aandacht vragen.


Overvallen

Het landelijke beeld laat een stijging van overvallen zien. Ook in deze regio werden mensen het slachtoffer van deze ingrijpende vorm van criminaliteit. In 2008 vonden er 79 gewapende overvallen in de regio plaats. Dit waren er 40 meer dan het voorgaande jaar. Vooral in de Achterhoek, de Noordwest Veluwe en de IJsselstreek stegen de cijfers aanzienlijk. De inzet van diverse rechercheteams heeft resultaat gehad.


In Harderwijk werd een overvaller, die verdacht wordt van meerdere overvallen op kapsalons, slijterijen en drogisterijen, op heterdaad aangehouden. In de Achterhoek vonden enkele zeer gewelddadige overvallen op echtparen plaats. De verdachten (7) werden in de zomerperiode van 2008 aangehouden. Zij worden ook verdacht van overvallen op twee snackbars, een supermarkt, een tankstation en een sigarenzaak.
Tien andere verdachten werden in oktober 2008 en januari 2009 aangehouden. Zij worden verdacht van overvallen op tankstations, snackbars en videotheken in de Achterhoek. Deze vonden plaats in oktober 2008 t/m januari 2009.


In Apeldoorn vonden in 2008 ook diverse overvallen plaats op o.a. een juwelier, enkele benzinestations, cafetaria's, winkels en bij particulieren. Soms bleef het bij een poging omdat men de overvaller wist af te schrikken. In een aantal gevallen werd wel buit gemaakt. Ook hier zijn in de loop van het jaar meerdere aanhoudingen verricht.


De overvallen op onder andere pizzakoeriers in de IJsselstreek (Zutphen) zijn nog in behandeling. Wel kon onlangs een Zutphenaar worden aangehouden die verdacht wordt van overvallen op tankstations in zijn woonplaats. Deze vonden in 2008 plaats.


Mishandeling/bedreiging

De cijfers (2405) voor mishandeling laten voor 2008 wel een daling van aangiften zien (260 minder dan in 2007), maar dat wil niet direct zeggen dat er minder feiten plaats vinden. Het aantal aanhoudingen is procentueel gestegen. Dat geldt ook bij bedreigingen waar de aangiftecijfers van 1275 (2007) licht gedaald zijn naar 1254. Het aantal aanhoudingen van verdachten is gestegen van 435 (2007) naar 495 in 2008


Het korps besteedt veel aandacht aan de samenwerking met gemeenten, het Openbaar Ministerie en horecaondernemers om het horecageweld terug te dringen. De samenwerking zorgt ieder weekend weer voor aanhoudingen. Het lik- op-stuk beleid dat met het Openbaar Ministerie is overeengekomen, zorgt ervoor dat verdachten na hun verhoor het politiebureau, soms na een nacht in de cel, met een boete of dagvaarding verlaten. Een horecaverbod is een bijkomende maatregel die door steeds meer gemeenten worden uitgereikt.


Boete of Kanskaart

Om het alcoholgebruik en daaruit voortvloeiend ongewenst gedrag (vernielingen of mishandelingen) aan te pakken, loopt in district de Achterhoek het project 'Boete of Kanskaart'. In dit project werken het Openbaar Ministerie, de politie, bureau Halt, de Grift, de GGDgelre-IJssel, de raad voor de kinderbescherming en het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) samen. Uitgangspunt is dat jongeren die na alcoholgebruik een strafbaar feit begaan, beter met een pedagogische matregel benaderd kunnen worden dan met een strafblad. Ook de ouders worden nadrukkelijk bij deze problematiek betrokken. Tijdens een cursusonderdeel worden ze onder meer geïnformeerd over de omvang van het drankgebruik van hun kind en de overlast die als gevolg van de ontremmende werking ontstaat.
Van de 147 jongeren die in 2008 werden aangehouden is slechts één voor een tweede keer in de fout gegaan.
Nachtwachten

In Doetinchem draait ook het door de gemeente gesubsidieerde project 'Nachtwacht' waarbij nachtwachten samen met de politie en jongerenwerkers in de weekendavond toezicht houden op het uitgaansgedrag. De nachtwachten hebben een portofoon en geven eventuele bijzonderheden door aan de politie


Huiselijk geweld

Naast het aanpakken van geweld in het publieke domein investeert de overheid in de aanpak van huiselijk geweld. "Er is veel verborgen leed achter de voordeur" memoreert de hoofdcommissaris. "Daar moet de samenleving op investeren, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn". Met het project "Huiselijk Geweld" en de per 1 januari landelijk ingevoerde regeling van het opleggen van een huisverbod. Dit kan niet alleen bij gepleegd huiselijk geweld, maar ook bij de dreiging ervan.
De burgemeester heeft hierin een beslissingsbevoegdheid en de overheid krijgt hiermee meer mogelijkheden om daadkrachtig op te treden.


Aangifte via Internet

Het gebruik van aangifte via Internet is het afgelopen jaar relatief licht gestegen. Van tientallen feiten, die voor de gedupeerde altijd vervelend zijn, maar in de categorie 'eenvoudige misdrijven' vallen, kan een gedupeerde op elk moment van de dag zelf de aangifte versturen. De feiten hebben veelal met diefstal, vernielingen of graffiti te maken. Op het politiebureau aangifte doen, blijft mogelijk nadat er via 0900 - 8844 een telefonische afspraak is gemaakt. De politie kiest daarvoor om de beschikbare capaciteit aan menskracht goed en doelgericht in te kunnen zetten. Voor andere en ernstiger misdrijven komt de politie altijd ter plaatse.


Hulp van het publiek/SAM

De politie blijft een dringend beroep op de hulp van het publiek doen. Geef bijzonderheden door en de politie tracht zo alert mogelijk te reageren. Wanneer politie-inzet uitblijft door een calamiteit elders dan laten wij u dit direct of achteraf weten. Met het project 'Service aan Melders' registreert de politie zelf of er is teruggebeld en 96 % van alle melders wordt binnen 5 dagen geïnformeerd over de afloop van zijn of haar melding.


De politie merkt dat het publiek dit terugbellen waardeert en hoopt de resultaten hiervan terug te zien in de landelijke klantthermometer die in april verschijnt.


Politie Service Centrum

De tevredenheid van het publiek voor de mensen van het Politie Service Centrum (PSC): de locatie waar alle telefoontjes van het publiek via 0900-8844 binnen komen is in 2008 weer gestegen. Met een cijfer 9 en het beantwoorden van 88 % van de 390.000 belletjes binnen 20 seconden, kan het PSC trots zijn. Zij leggen ook uit voor welke feiten het publiek via www.politie.nl aangifte kan doen.


Eind maart staan alle cijfers en bijzonderheden van het politiekorps via het online jaarverslag op Internet via www.jaarverslagpolitienog.nl


Einde bericht

-----------------------

(





(

---- --