VVD


27-2-2009

Innovatie te belangrijk om aan vergaderaars over te laten

VVD-Kamerlid Ton Elias pleit voor een geheel nieuwe regeling inzake innovatie, alleen bestemd voor echt nieuwe ideeën.

"Zodat initiatiefnemers onderzoek kunnen doen of een testinstallatie kunnen bouwen. We moeten niet telkens weer dezelfde windmolens subsidiëren, maar een nieuw kansrijk model voor echte innovatie creëren. Laat ondernemers van naam deze subsidies toekennen, zoals Reinout Oerlemans, Ad Scheepbouwer, Marlies Dekker of Marcel Boekhoorn en niet de ambtenarij. Want ambtelijk iets regelen en innovatief ondernemen verdraagt elkaar heel slecht."

De VVD wil een regeling waarbij weinig van tevoren is bepaald en waarbij een onafhankelijke commissie van ondernemers, een paar hoogleraren en een enkele ambtenaar om de onafhankelijkheid te bewaken, subsidies kunnen verstrekken van EUR 10.000 tot EUR 50 miljoen.

"Innovatie is juist nu echt te belangrijk om aan vergaderaars over te laten", stelt VVD-Kamerlid Ton Elias als reactie op het advies van de Wetenschapsraad aan het kabinet van vandaag. "Zó belangrijk dat we moeten beginnen om SenterNovem flink uit te kleden en het geld dat eigenlijk voor innovatie is bedoeld naar de industrie en naar echte ondernemers te brengen en niet naar ambtenaren, naar vergadertijd en naar bureaucratie." SenterNovem, het subsidieloket van het Ministerie van Economische Zaken, "beheert met bijna 1600 medewerkers", aldus Elias, "een woud aan subsidiepotjes". Met 400 werknemers kan de nuttige kern van het orgaan volgens de VVD gemakkelijk overeind blijven. De besparingen kunnen volgens het liberale kamerlid vervolgens voor echte innovatie worden ingezet.

De VVD wil terug naar een klein aantal regelingen voor ondernemers en wil deze verbeteren. Zo dient naar de mening van de VVD het borgstellingskrediet voor starters en middelgrote bedrijven te worden verruimd. Ook moet de zogeheten WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) royaler worden voor ondernemers. Concreet stelt de VVD voor het bedrag te verhogen (van EUR 110.000 naar EUR 150.000) dat voor vermindering van loonheffing in aanmerking komt.