Woonbond


27-02-2009

Conflict over dakrenovatie in de Leidse Verzetsheldenbuurt

De Leidse woningcorporatie De Sleutels van Zijl en Vliet heeft na anderhalf jaar soebatten een bouwvergunning aangevraagd voor een dakrenovatie in de Verzetsheldenbuurt. Twee jaar geleden namen de werkzaamheden een aanvang, maar tot op heden werd er geen bouwvergunning aangevraagd. De huurdersvereniging heeft B&W Leiden er ten langen leste van weten te overtuigen dat dit wel nodig is. Zij zijn echter allesbehalve tevreden over de ingediende bouwplannen, die de betreffende woningcorporaties zonder enig overleg heeft opgesteld.

De problemen rond de renovatie waren voor Vara Kassa reden om de belbus erop af te sturen. Zaterdag 21 februari zagen we Hans Roseboom als huurdeskundige van de Woonbond samen met een aantal bewoners aanbellen bij De Sleutels van Zijl en Vliet. Direct resultaat leverde dat niet op, maar de partijen leken bereid tot nader overleg. Over de inhoud van de plannen waarvoor de bouwaanvraag is ingediend heeft er echter weer geen overleg plaatsgevonden, tot groot verdriet van de huurders.

De bouwplannen waarvoor nu een vergunning wordt aangevraagd, houden er geen rekening mee dat veel zolders worden bewoond en niet alleen in gebruik zijn als bergruimte. Het voorstel van De Sleutels van Zijl en Vliet is om tien centimeter glaswol te bevestigen aan de binnenkant van de daken met behulp van kippengaas. Dat zou dan met schroeven en rozetten aan de gordingen moeten worden vastgezet en afgetimmerd moeten worden met triplex. Volgens de bewoners is de huidige dakconstructie te zwak zijn om het gewicht van het steenwol te dragen. Ook brengt de voorgestelde aanpak veel ongemak en overlast voor de bewoners met zich mee. Die zeggen dat niet te zullen tolereren.