Provincie Noord-Holland

Datum

27-2-2009

Onderwerp

Grasbetontegels in berm N243 bij Noordervaart

Harriëtte Wijker

De provincie Noord-Holland legt grasbetontegels in de berm aan de zuidzijde van de N243 langs de Noordervaart. De huidige berm is te zacht, waardoor er voor het (vracht)verkeer een gevaarlijke situatie kan ontstaan. De grasbetontegels verharden de berm zodat uitwijkend verkeer meer grip heeft. Eind april moeten de betontegels er liggen.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen gedeputeerde Verkeer en Vervoer, Cornelis Mooij, en burgemeester Piet Moeijes en wethouder Jaap-Jan van Drunen van de gemeente Schermer. De huidige N243 is voor een 80 km-weg te smal. Een definitieve verkeersveilige oplossing moet komen van een herinrichting van de weg. Naar verwachting wordt in maart een besluit genomen over het definitieve herinrichtingsplan, dat vervolgens tijdens een inloopavond aan omwonenden en belangstellenden gepresenteerd zal worden. Daarna moeten de gemeenteraden van de gemeenten Schermer en Beemster, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier en Provinciale Staten over het plan besluiten.

De verwachting is dat de herinrichting op zijn vroegst medio 2011 gerealiseerd kan worden. Tot die tijd plaatst de provincie grasbetontegels in de berm aan de zuidkant van de N243 langs de Noordervaart en tussen de Westdijk en de Middenweg.

De kosten voor de herinrichting kunnen mogelijk gedekt worden uit de
2e investeringsimpuls. Hierin is 160 miljoen uitgetrokken voor betere doorstroming op de Noord-Hollandse wegen en verbetering van de veiligheid. Provinciale Staten moeten hierover nog een besluit nemen.