Gemeente Enschede

Rianne Guichelaar sportvrouw van het jaar 2008

Olympisch kampioen waterpolo wint Auke Vleer-prestatieprijs

Tijdens het sportgala 2009 is de waterpoloster Rianne Guichelaar uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 2008. Zij mocht de bijbehorende Auke Vleer-prestatieprijs in ontvangst nemen van Erica Terpstra en sportwethouder Ed Wallinga. De Auke Vleer-aanmoedigingsprijs ging naar softbalster Britt Vonk. De Sportwaarderingsprijs was voor voetbalvereniging Rigtersbleek. De eenmalige publieksprijs werd gewonnen door Willy Diepeveen. Alle sporters uit Enschede die een Nederlands kampioenschap of hoger hebben behaald in 2008 zijn tijdens het Sportgala gehuldigd. Het Sportgala
2009 stond geheel in het teken van "Sportgemeente van het jaar".

Auke Vleer-prestatieprijs 2008 voor Rianne Guichelaar Rianne Guichelaar behaalde met Oranje goud op de Olympische spelen en werd met haar team `het Ravijn' uit Nijverdal Nederlands Kampioen. Het Nederlands Waterpoloteam is bovendien gekozen tot sportploeg van het jaar (verkiezing van NOS/NOC*NSF). Rianne heeft in 2002 de Auke Vleer-aanmoedigingsprijs 2001 gewonnen en is nu sportvrouw van het jaar. De andere genomineerden waren:
o FC Twente (voetbal).
o Magda Toeters (zwemmen)
o Tex Town Tigers (softbal)
De Auke Vleer prestatieprijs wordt uitgereikt aan een persoon, team, groep of vereniging uit Enschede die een topprestatie op niveau heeft verricht.

Auke Vleer-aanmoedigingsprijs voor Britt Vonk
Britt Vonk werd Nederlands kampioen met Tex Town Tigers, speelde zich in het nationale team en was op de Olympische Spelen de jongste Nederlandse deelnemer. Voor de jonge, linkshandige solftbalster is dit een fantastische prestatie. Een aanmoediging om door te stoten naar de absolute top is daarbij op zijn plaats. De andere genomineerden waren: o Mark Ebbinge (volleybal)
o Sean Smit (schietsport)

De Auke Vleer-aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt aan een persoon, team, groep of vereniging uit Enschede die een stimulans verdient of de afgelopen jaar een stimulerende invloed op het Enschedese sportleven heeft gehad.

Sportwaarderingsprijs voor voetbalvereniging Rigtersbleek De voetbalvereniging is een groeiende vereniging met zeer grote maatschappelijke inzet in de wijk Twekkelerveld. Rigtersbleek heeft veel geïnvesteerd in het samenstellen van een activiteitenpakket voor de buurtbewoners, zoals buitenschoolse opvang, reïntegratie van langdurige werklozen en zorgtrajecten. De voetbalvereniging is ook een dependance begonnen in de wijk Stadsveld. Waardering voor deze activiteiten is zeker op zijn plaats.

De sportwaarderingsprijs wordt uitgereikt aan een Enschedese vereniging of instelling die zich (in een specifiek jaar, dan wel voor een langere periode) bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport.

Publieksprijs voor Willy Diepeveen
Willy Diepeveen is een actieve trainer en animator van diverse volleybalgroepjes in stadsdeel West. Altijd is hij vol enthousiasme en met veel plezier bezig. Als voorzitter van de Stichting Recreatie Volleybal VASATA en toernooicoördinator is hij bezig om anderen te enthousiasmeren voor de sport.

Voor het eerst werd tijdens het Sportgala de eenmalige publieksprijs uitgereikt. Deze prijs is voor vrijwilligers die op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan de sport. De gemeente wil mensen die veel voor de sport in hun wijk betekenen, maar op de achtergrond blijven, nu in de schijnwerpers zetten.
De andere genomineerden waren:
o Norbert Brockhus
o Annie Groothuis
o Egbert Jonker
o Jenne Smit
o Gerrie Stokkers
o Jan ten Tusscher
o Harrie Workel

De keuze voor de voordracht van beide Auke Vleer-wisselbekers evenals de sportwaarderingsprijs is op verzoek van de Raad van Advies voor de Sport gemaakt door de sportredactie van de Twentsche Courant Tubantia in samenspraak met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Enschede. De Publieksprijs is bepaald door de Enschedeër zelf; men kon stemmen via de website.

Enschede beweegt, sportief en met stijl. Want sport verbindt mensen. Dankzij de inzet van diverse organisaties, verenigingen, zorginstellingen, scholen, corporaties, etc. is het mogelijk geworden dat in Enschede 80 procent aan sport doet. Dat is 15-20 procent hoger dan bij andere vergelijkbare gemeenten.

Geplaatst: 25 februari 2009.


27 februari 2009