Ministerie van Defensie

Duurzaamheidsdilemma´s

27 februari 2009, 15.07 uur

Gistermiddag sprak staatssecretaris Jack de Vries tijdens de presentatie van de Defensie Duurzaamheidsnota 2009. Hij benadrukte het belang van de voortgang in het mileubeleid voor Defensie maar ging daarnaast ook in op de dilemma´s waar Defensie tegen aanloopt. Foto: A. vd Schans

De Duurzaamheidsnota 2009 is de opvolger van de Defensie Milieubeleidsnota 2004 en beschrijft het milieubeleid van het ministerie van Defensie voor de periode 2009 tot en met 2012. Naar aanleiding van deze nota gaf de staatssecretaris aan dat efficient omgaan met energie hoog op de agenda staat voor het door Defensie beheerde vastgoed en dat de beslissingen die we nu nemen jarenlang doorwerken. Defensie moet als deel van de overheid een bijdrage leveren aan kabinetsdoelstellingen op het gebied van duurzaamheid zoals 20% duurzame energie maar hierbij benadrukte hij ook het belang van veiligheid.

Zo beïnvloeden windturbines de werking van defensieradars. De radardekkingsnorm wordt nu bekeken door de Stuurgroep Nationale Veiligheid. De staatssecretaris gaf aan dat er in Nederland ruimte moet blijven voor Defensie. Het is niet mogelijk om continue in het buitenland te oefenen. Er moeten ook in Nederland oefenmogelijkheden zijn omdat militairen nu al veel van huis zijn. Verder pleitte hij voor differentiatie in de milieuzorgsystemen afhankelijk van de locatie.

Tijdens de presentatie sprak ook prof.dr. Coby van der Linde van het Clingendael International Energy Programme en Jan Fledderus, Directeur Ruimte, Milieu en Vastgoed. Er was ook ruimte voor discussie met stellingen over energie en geluid.