Minister Verhagen neemt deel aan Gaza-conferentie

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen neemt deel aan de conferentie over de Gaza-strook, die op maandag 2 maart wordt gehouden in de Egyptische plaats Sharm el-Sheikh. Op de conferentie wordt besproken op welke manier humanitaire hulp aan de Palestijnse bevolking en de wederopbouw van Gaza kan worden mogelijk gemaakt.

Nederland wil dat de inspanningen van de internationale gemeenschap voor de hulp aan Gaza ten dienste staan van het hervatten en voortzetten van het vredesproces, van versterkte contacten tussen Israël en de Palestijnse autoriteit en van verzoening tussen de Palestijnen onderling.

De conferentie wordt geopend door de Egyptische president Mubarak en de Palestijnse president Abbas. Verder zal de conferentie worden bijgewoond door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, enkele regeringsleiders en een groot aantal ministers.

Nederland en de Europese Unie pleiten voor een duurzaam staakt-het-vuren in en om de Gaza-strook. Dat betekent onder meer dat er een eind moet komen aan de smokkel van wapens en munitie naar Gaza. Onafhankelijk daarvan moet er onbelemmerde toegang zijn voor humanitaire hulp aan de bevolking, en de grenzen weer worden geopend voor normaal verkeer van mensen, goederen en diensten.

Minister Verhagen hoopt dat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteit zo snel mogelijk worden hervat. De onderhandelingen zouden moeten leiden tot een veilig Israël binnen de grenzen van 1967 en een levensvatbare Palestijnse staat.

Naast de humanitaire hulp in de Palestijnse gebieden levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de economische opbouw, en aan de ondersteuning van goed bestuur, vooral in de civiele veiligheidssector en het justitie-apparaat.

Waar minister Verhagen zich bevindt en waar hij zich op dit moment mee bezig houdt, is te volgen via de websitehttp://www.hierisministerverhagen.nl

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed