Vrije Universiteit Amsterdam

Armoede, risico en verzekering: Resultaten voor Ethiopië en Jemen


* Startdatum: 27-02-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Armoede, risico en verzekering: Resultaten voor Ethiopië en Jemen


* Plaats: Aula


* Spreker: L. Pan


* Promotor: prof.dr. J.W. Gunning


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Uit de studie van Lei Pan blijkt dat in Ethiopië huishoudens niet in staat zijn om economische risico's goed op te vangen met bestaande sociale netwerken. Risico zorgt niet alleen voor fluctuaties in consumptie, maar verlaagt ook de gemiddelde groei en heeft daardoor een persistent effect op de welvaart van huishoudens. Deze resultaten leveren steun aan initiatieven vormen van verzekering in te voeren om de effecten van risico's in landelijke gebieden af te zwakken.

Armoede is een van de grote wereldproblemen. In 2001 leefde ongeveer een vijfde van de wereldbevolking (1,1 miljard mensen) van minder dan
1 dollar per dag en ongeveer 2,7 miljard mensen van minder dan 2 dollar per dag.

In haar proefschrift richt Pan zich op drie belangrijke onderwerpen die essentieel zijn voor economische ontwikkeling: armoede, risico en verzekering. Risico, een van de oorzaken en aspecten van armoede, staat centraal in het proefschrift. De analyse is micro-economisch en richt zich op landelijke gebieden in ontwikkelingslanden. Tot slot onderzoekt Lei Pan in haar proefschrift ook een bestaande methode om locale armoede per regio in kaart te brengen. Ze ontwikkelde een criterium om te beslissen of het nodig is verschillende strata in een gestratificeerde enquête afzonderlijk te behandelen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam