Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

LIJST SMOLDERS TILBURG

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde 25 februari 2009

Vreeman krijgt als voorzitter van het Zuidelijk Toneel elk jaar maar liefst 475.000 euro subsidie van de gemeente Tilburg.

Het Zuidelijk Toneel vestigt zich met ingang van januari 2010 in Tilburg. Degene die het meeste subsidie bood was koopman en B&W deelt graag subsidie uit met de PvdA ( Portemonnee Van De Ander). De begroting staat bol van gigantische bedragen door het aanhoudende en onverzadigbare subsidieterreur vanuit de kunst en cultuursector. We zitten nog midden in het financieel drama van het Adje-theater van 10 miljoen euro en de gemeente wil nu al weer het gezelschap "Zuidelijk Toneel" jaarlijks gaan subsidiëren met maar liefst een bedrag van 475.000 euro. De Raad moet deze waanzinnige subsidie gelukkig nog goedkeuren, die gelijk staat aan een investeringsbedrag van 12 miljoen euro op basis van een rente van 4%. De Lijst Smolders is nooit een voorstander geweest van bestuurders die zeer veel nevenfuncties er op nahouden. Het zou beter zijn als Burgemeester Vreeman zoveel mogelijk aandacht besteedt aan zijn hoofdfunctie, namelijk de veiligheid in Tilburg waarborgen. Wij vinden dat elke schijn van belangenverstrengeling moet worden voorkomen en al zeker bij een Burgemeester. Nu is Vreeman zowel Burgemeester van Tilburg als voorzitter van het Zuidelijk toneel en dat geeft geen goed gevoel omdat de Lijst Smolders politici allang niet meer gelooft op hun woord. Een jaarlijkse subsidie van 475.000 euro is absurd! Had maar zoveel moeite gedaan voor al die bedrijven die inmiddels Tilburg hebben verlaten en ook Fontys Sporthogeschool.

Een en ander noopt ons tot het stellen van onderstaande vragen:


1) Is er geen enkel verband tussen de voorgenomen subsidieverstrekking en de functie van Burgemeester Vreeman als voorzitter van het Zuidelijk Toneel?
2) Zou B&W in het vervolg niet per opbod gigantische subsidies willen geven aan gezelschappen dan wel aan stichtingen?
3) Zou u als B&W in het vervolg gezelschappen/stichtingen willen afwijzen waar uzelf voorzitter van bent en die gigantische subsidies eisen?
4) Zou de Burgemeester eens kunnen uitleggen waarom hij voorzitter zou moeten zijn van het Zuidelijk Toneel?

Hans Smolders, Peter van den Hoven, Patrick v/d Wijgert, Arjen Roos, Harrie de Swart


---- --