Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 27 februari 2009

Brainport tekent voor Kennisinvesteringsagenda van het Innovatieplatform

Stichting Brainport ondertekende op 27 februari de Kennisinvesteringsagenda (KIA) van het Innovatieplatform. Een logische stap, omdat de KIA aansluit op de gezamenlijke strategie van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in regio Brainport. De KIA vraagt aandacht voor het overeind houden van geplande kennisinvesteringen en het gericht inzetten op sleutelgebieden zoals high tech systemen en materialen en innovatieregio's. Dat is van groot belang voor Brainport, als een van de zwaartepunten in de nationale kenniseconomie.

Kenmerkend voor de KIA zijn de lange termijn visie en het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. Het uiteindelijke doel is om de positie van Nederland als kennisland structureel te verbeteren. In de actuele economische crisissituatie is dat belangrijker dan ooit. De KIA bepleit onder andere meer bestedingen door de overheid in onderzoek en ontwikkeling. Brainport Eindhoven kent nationaal het hoogste aandeel aan onderzoeks en ontwikkelingactiviteiten door bedrijven. Ook moet publieke en private R&D dichtbij bij elkaar worden gevestigd. Dat levert vooral kleinere bedrijven voordelen op. Zo kunnen bedrijven makkelijker samenwerken met kennisinstellingen en personeel aantrekken. Vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Brainport, verenigd in Stichting Brainport, zien de strategische waarde van de KIA voor Brainport: de KIA-maatregelen zullen de positie van de kennisregio Eindhoven verder versterken. Een arbeidsplaats in onderzoek en ontwikkeling leidt tot in totaal ciraca 10 arbeidsplaatsen in industrie en services.

Stichting Brainport ging dan ook graag in op het verzoek tot ondertekening van de KIA, op uitnodiging van Alexander Rinnooy Kan en andere leden van het Innovatieplatform. De ondertekening, door de directeur van Stichting Brainport, mevrouw Elies Lemkes, vond plaats op 27 februari in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Met de ondertekening trad Stichting Brainport toe tot het netwerk van nu 20 organisaties dat de KIA steunt, waaronder werkgeversorganisaties, vakbonden, organisaties uit het onderwijsveld. De KIA-community breidt zich steeds verder uit. In 2009 sloten verschillende nieuwe partijen zich aan. De KIA is inmiddels een geaccepteerde politieke standaard voor het meten van het Nederlandse kennisniveau en innovatievermogen.

____



Ingezonden persbericht