Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Utrecht, 27 februari 2009

Jongerenwerkers moeten teveel brandjes blussen

Jongerenwerkers worden steeds meer ingezet voor overlastbestrijding, veiligheid en hulpverlening. Ze komen daardoor nauwelijks toe aan hun gewone preventieve werk: jongeren helpen zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij. Het moet beide gebeuren. Jongerenwerk moet daarom een structurele basisvoorziening worden in de wijk. Gemeenten moeten daarin investeren. MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) pleit daarom voor een verdubbeling van het huidige jongerenwerk. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug.

Jongerenwerk tegen escalatie
Steeds meer gemeenten doen onderzoek naar de stand van zaken van hun jongerenwerk. Daartoe aangezet door de landelijk door burgers gevoelde overlast van hangjongeren en schooluitval. Na Leeuwarden en Rotterdam wordt vandaag ook in de gemeente Utrecht de conclusie getrokken dat jongerenwerk urgent is, beter moet en grote preventieve waarde heeft. Jongerenwerkers hebben nu eenmaal als enigen goeie contacten met jongeren in de wijk. Daardoor worden ze ingezet om brandjes te blussen, overlast op te lossen, en individuele jongeren te begeleiden. De politiek kiest voor een snelle oplossing om verdere escalatie van problemen te voorkomen. Jongerenwerkers moeten hun reguliere werk in de steek laten om snel in te kunnen spelen op deze situatie. Dat is logisch en noodzakelijk, maar te eenzijdig. Het accent van het jongerenwerk is verschoven naar jongeren uit risicogroepen. Het maakt het werk voor jongerenwerkers veel zwaarder en op de lange duur werkt het averechts. Jongerenwerkers komen nauwelijks meer toe aan het opbouwen van de normale contacten en kennis van de jongeren in de wijk. Daardoor komt de belangrijke preventieve component van het jongerenwerk onvoldoende aan bod.

Structureel jongerenwerk noodzaak
Jongerenwerkers hebben een grote waarde omdat ze vroeg signaleren waar het fout dreigt te gaan met jongeren in hun buurt. Signalering en preventief werken vergt tijd. Tijd is nodig voor het opbouwen van relaties met jongeren en ondernemen van activiteiten. Structureel jongerenwerk kan voorkomen dat jongeren 'ineens' terechtkomen in veel duurdere jeugdzorg, criminaliteit en radicalisering. Goedlopende projecten na een jaar weer stoppen is daarom funest. Ook de gemeente Utrecht krijgt vandaag te horen dat jongerenwerk een structurele basisvoorziening in de wijken moet zijn. Met de daarbij behorende structurele financiering. 'Brandjesblussen' door jongerenwerkers kan dan via incidentele financiering geregeld worden.

Minister Rouvoet en de gemeenten
MOgroep W&MD heeft onlangs van minister Rouvoet de toezegging gekregen dat hij met de VNG / gemeenten gaat praten over de herwaardering, herfinanciering en herstructurering van het jongerenwerk. Het Visitatierapport Jongerenwerk Utrecht dat vandaag aan de Utrechtse wethouder Rinda den Besten wordt uitgereikt onderschrijft al onze argumenten: structureel jongerenwerk is de enige manier om overlast door jongeren en uitval van jongeren te voorkomen.

Informatie: Jennifer Elich, elich@mogroep.nl, 030 298 35 20 of 06 15 06 07 36


---- --