Gemeente Rotterdam

Nr. 10

27 februari 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 2 maart t/m 8 maart 2009

Burgemeester Aboutaleb opent Meesterweek

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent op maandag 2 maart om 10.30 uur de Meesterweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Meesterweek is het grootste juridische studentencongres van Nederland. Tijdens het congres worden de studenten van juridische opleidingen geïnformeerd over hun carrièremogelijkheden in de juridische sector. Daarnaast biedt het congres de gelegenheid om in contact te komen met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, de advocatuur, het bedrijfsleven en de overheid. Ook worden er lezingen gegeven door ondermeer oud- kamervoorzitter Frans Weisglas en generaal b.d. Dick Berlijn. Zij geven hun visie op het Meesterweek thema 'leiderschap'. De opening vindt plaats op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06- 22 66 19 17)

Wethouder Schrijer opent kredietcrisistop Zuid

Op maandag 2 maart om 19.00 uur opent wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) de kredietcrisis top van Ondernemershuis Zuid. Tijdens deze bijeenkomst informeren de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde in samenwerking met het Ondernemershuis lokale ondernemers over de mogelijkheden en kansen in deze economische crisis. De kredietcrisistop wordt gehouden in het Ondernemershuis Zuid, Wevershoekstraat 380-388.

(voor meer informatie: Aydin Gündogdu, bedrijfscontactfunctionaris deelgemeente Feijenoord, tel. 010 - 291 60 59)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Harbers bij Ondernemersontbijt

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) zijn op dinsdag 3 maart om 8.00 uur aanwezig bij het Ondernemersontbijt in Your Space, aan de Kruiskade 9 (beneden Hilton Rotterdam). Het ontbijt staat in het teken van het 'Rotterdam European Youth Capital 2009' en de uitreiking van de Ketelbinkie prijs. Your Space vormt de thuis- en uitvalsbasis voor jongeren in het kader van Your World. In dit kloppende hart krijgen jongeren letterlijk en figuurlijk de ruimte om op allerlei terreinen te experimenteren en te leren, van elkaar en van '30+-ers'. Tijdens het ontbijt presenteren de drie genomineerde bedrijven voor de Ketelbinkie prijs zich. De Rotterdamse onderneming die zich in het afgelopen jaar op de meest originele en/of innovatieve wijze heeft geprofileerd, waardoor het Rotterdamse karakter duidelijk op de kaart is gezet, ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Aboutaleb en Stef van Dongen (voorzitter Young EDBR). Het Ondernemersontbijt Rotterdam is een ontmoetingsplaats voor ondernemers en gemeente. Het Ondernemersontbijt Rotterdam wil de relatie tussen ondernemer en gemeente Rotterdam vitaal houden en daarnaast een podium bieden waar ook onderling zaken kunnen worden gedaan. Per bijeenkomst wordt een thema uitgewerkt dat met Rotterdam en ondernemen te maken heeft.

(Voor meer informatie: Bureau Peter Schuiten, tel. 010 - 202 50 07 of 06 - 55 33 12 92)

Wethouder Geluk opent peuter- en schoolplein in Beverwaard

Op dinsdag 3 maart om 8.30 uur is wethouder Leonard Geluk aanwezig bij basisschool De Regenboog, Gronsvelderf 105, om het vernieuwde peuter- en speelplein te openen. De basisscholen de Barkentijn, de rooms-katholieke De Regenboog en protestants-christelijke De Regenboog bieden gezamenlijk een verlengd dagarrangement (VDA) aan voor 1100 kinderen uit de Beverwaard en omgeving. Na de opening bespreken de scholen met de wethouder wat hun ideeën zijn over het VDA en hoe zij gezamenlijk een goed plan kunnen maken voor de kinderen voor het schooljaar 2009-2010.

(Voor meer informatie: RK De Regenboog, George Leuver, tel. 010 - 482 0463)

Wethouder Bolsius bezoekt Oostelijk Zwembad

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) bezoekt dinsdag 3 maart om 12.00 uur het Oostelijk Zwembad, aan de Gerdesiaweg 480. De wethouder zwemt tijdens zijn bezoek in het Beatrixbad met mensen die revalideren na een operatie. Dit warmwaterbad is het enige openbare therapiebad in Rotterdam. Het Beatrixbad is altijd 34°C, de ideale temperatuur om te revalideren of tot rust te komen.

In februari 2008 hebben alle Rotterdamse zwembaden van Sport en Recreatie en Sportfondsen Nederland het Keurmerk Veilig en Schoon ontvangen. Dit keurmerk toont aan dat de zwembaden voldoen aan minimaal alle wettelijke voorschriften, met als doel de hygiëne en veiligheid van zwembadbezoekers te waarborgen. Deze goede ontwikkeling wil de wethouder niet onopgemerkt voorbij laten gaan en bezoekt daarom al deze dertien zwembaden.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Karakus in gesprek over gemeentelijk woonbeleid

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt woensdag 4 maart om 11.40 uur deel aan een panelgesprek over het gemeentelijk woonbeleid op de OTB-studiedag. De OTB-studiedag laat zien hoe het volkshuisvestingbeleid van Rijk, gemeente, woningcorporaties en marktpartijen formeel is geregeld, maar vooral hoe dat alles in de praktijk werkt. In het panelgesprek worden de positieve ervaringen en knelpunten besproken bij de inhoud, de procesgang en de monitoring van prestatieafspraken. Naast wethouder Karakus nemen ook Paul Depla (wethouder Nijmegen), Wouter Rohde (directeur Concern Centre Woonbron) en Jim Schuyt (voorzitter directie de Alliantie) deel aan het gesprek. De OTB-studiedag vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht, aan het Jaarbeursplein in Utrecht.

(Voor meer informatie en aanmelden: Eveline Vogels, Onderzoeksinstituut OTB, tel. 015 - 278 3560 of email: E.M.Vogels@tudelft.nl)

Wethouder Karakus onthult door jongeren gerenoveerde woningen

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) onthult woensdag 4 maart om 15.00 uur vier geheel door jongeren gerenoveerde woningen van het renovatieproject 'Leren Bouwen'. 'Leren Bouwen' is een onderwijsvernieuwing waarmee jongeren werkervaring opdoen en in de praktijk een vak leren. Onder begeleiding van Ingenieursbureau Advin maakten zes HBO-studenten Bouwkunde en Civiele Techniek van Hogeschool Rotterdam een ontwerp voor dit project dat geheel aan de eisen van het bouwbesluit voldeed. Vervolgens hebben acht leerlingen van ROC Zadkine Zap Education de twee vervallen stadspanden in het afgelopen half jaar omgebouwd tot vier zelfstandige woningen. Deze vorm van samenwerking sluit aan bij de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om MBO-ers te motiveren hun school af te maken en dat de praktijk voor HBO-ers beter aansluit bij de opleiding. Met woningen op te knappen en het sociale en economische klimaat te verbeteren pakt de gemeente Rotterdam de zogenaamde hotspots aan. Initiatiefnemers van het 'Leren Bouwen' project zijn de gemeente Rotterdam, ROC Zadkine, Dura Vermeer en Hogeschool Rotterdam. De oplevering vindt plaats aan de Putsebocht 161 en 165 in Rotterdam-Zuid.

(Voor meer informatie: An Huitzing, Projectleider 169-klushuizen dS+V, tel. 010 - 489 6454)

Wethouder Schrijer aanwezig bij jeugdconferentie Pact op Zuid

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op woensdag 4 maart vanaf 15.00 uur aanwezig bij de werkconferentie over de jeugd van Rotterdam Zuid. Verschillende partners van Pact op Zuid en andere belanghebbenden spreken elkaar over de ontwikkeling van deze jongeren. Inzet is om na te gaan waar beter kan worden samengewerkt met de betrokken Pact op Zuid partners en onderwijsinstellingen om de jeugd op Zuid betere kansen te bieden. De conferentie wordt gehouden in het congrescentrum De Kuip aan de Van Zandvlietplein 1.

(voor meer informatie: Iris Smid, communicatie Pact op Zuid, 06 30 15 00 95)

Wethouder Bolsius lanceert eerste Akkademy

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) en portefeuillehouder Dagmar Oudshoorn (deelgemeente Feyenoord) lanceren woensdag 4 maart om 16.30 uur de eerste Akkademy. De Akkademy is een nieuw concept dat invulling geeft aan de veranderende vraag naar voetbalactiviteiten en positioneert zich met een jeugdopleiding tussen het informele straatvoetbal, schoolsport en de klassieke sportvereniging. De Akkademy is een initiatief van Nederlands zaalvoetbalinternational en Freestyle voetballer Soufiane Touzani en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Street Dreams Foundation, de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam, evenementenorganisatie Soccershowdown en de Rotterdamse Zaalvoetbalvereniging TPP/SSD.

(Voor meer informatie: Edwin Petersen, Stichting Street Dreams Foundation, tel. 06 - 3414 0404 of Danijel Ribaric, Soccershowdown, tel. 06 - 4190 3387)

Wethouder Kriens opent woonvoorziening begeleid wonen Oud-IJsselmonde

Wethouder Jantine Kriens (o.a. maatschappelijke opvang) ondertekent op woensdag 4 maart om 17.30 uur het beheerconvenant begeleid wonen in de Adriaen Janszkerk aan de Kasteelweg 50 in Oud-IJsselmonde. Aansluitend verricht zij de opening van de nieuwe woonvoorziening voor 10 voormalig dak- en thuislozen aan de Bovenstraat 176. Met de nieuwe bewoners, de direct omwonenden en de politie zijn duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van de voorziening. Uitgangspunt is dat de buurt geen overlast ondervindt. Alle afspraken zijn vastgelegd in het beheerconvenant dat voorafgaand aan de opening wordt ondertekend door het Leger des Heils, Woonbron, deelgemeente IJsselmonde, politie Rotterdam-Rijnmond, gemeente Rotterdam en betrokken bewoners.

(Voor meer informatie: deelgemeente IJsselmonde, Saskia Rietvelt, tel. 010 - 479 8271)

Burgemeester Aboutaleb houdt toespraak bij Naturalisatieceremonie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt op woensdag 4 maart om 20.00 uur een toespraak bij de naturalisatieceremonie. Tijdens deze ceremonie krijgen ongeveer 75 Rotterdammers de Nederlandse nationaliteit. De burgemeester reikt hen de naturalisatiebesluiten uit. De ceremonie vindt plaats in Stadswinkel Centrum aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Jan Dekker, Publiekszaken, tel. 010 - 417 26 30)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Geluk aanwezig bij Skills Masters Ahoy

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent op donderdag 5 maart om 9.45 uur het beroepenevenement Skills Masters in Ahoy (Ahoyweg 10). Het evenement wordt georganiseerd voor leerlingen en werkzoekenden met een VMBO of MBO achtergrond. Drie dagen lang kunnen de deelnemers zich laten informeren en inspireren over verschillende beroepen en vervolgopleidingen. Skills Masters wil met dit evenement de deelnemers stimuleren om werk te maken van hun talent. De burgemeester opent Skills Masters in het bijzijn van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Marja van Bijsterveldt. Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) is ook aanwezig bij Skills Masters in Ahoy. Om 11.00 uur reikt hij de prijzen uit aan de 50 meest talentvolle vmbo- en mbo-leerlingen.

(Voor meer informatie: Skills Netherlands, Marjolein Bos, tel: 0172 - 211 120)

Wethouder Schrijer ondertekent convenant Veilig Ondernemen winkelgebied Vreewijk

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken, en grotestedenbeleid) ondertekent op donderdag 5 maart om 19.15 uur het convenant veilig ondernemen voor het winkelgebied Vreewijk. In het convenant gaan de ondernemersvereniging, woningbouwcorporatie Com. Wonen, deelgemeente Feijenoord en de gemeente Rotterdam de samenwerking aan om het ondernemers- en consumenten klimaat te verbeteren door de veiligheid in Vreewijk te vergroten. Speerpunten in het convenant zijn vermindering van het aantal delicten, verhogen van veiligheidsgevoel en stijging van de aangiftebereidheid. De ondertekening vindt plaats in Dienstencentrum Vreewijk het Witte Paard aan de Groenezoom 245.

(voor meer informatie: Yvonne Trip, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam tel. 010- 205 28 66)

Wethouder Geluk bij FORUM bijeenkomst over Integratie en Opvoeden

Op vrijdag 6 maart is wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) van 13.30 tot 16.00 uur aanwezig bij een netwerkbijeenkomst van FORUM (instituut voor multiculturele ontwikkeling) in de Raadszaal van het Stadhuis van Utrecht, Korte Minnebroederstraat 2. Forum organiseert elk kwartaal een netwerkbijeenkomst voor gemeenteraadsleden over actuele thema's die van belang zijn voor integratie op lokaal niveau. Thema op vrijdag 6 maart is Integratie & Opvoeden. De burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, verricht de aftrap. De bijdrage van wethouder Geluk is getiteld: Wat kan en mag de overheid doen? Hoe pakt Rotterdam de spaghetti aan regels en organisaties aan op het terrein van opvoeden gezinsondersteuning? Dagvoorzitter is Sadik Harchaoui, voorzitter van FORUM.

(Voor meer informatie: Projectleider forum, Mohamed Mahdi, tel. 030 - 297 4360)

Wethouder Kriens neemt factsheet Rotterdamse senioren in ontvangst

Vorig jaar hebben 127 studenten van de Hogeschool Rotterdam in opdracht van Pluspunt (expertisecentrum voor senioren en participatie) onderzoek gedaan naar de wensen en verwachtingen van de Rotterdamse senioren. Zij hebben alle deelgemeenten bezocht en per deelgemeente 80 senioren op straat vragen gesteld. De onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in een factsheet. Op vrijdag 6 maart om 14.00 uur neemt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) de factsheet in ontvangst in de Verstegenzaal van Zadkine Horeca & Toerisme aan de Benthemstraat 27. Aansluitend is er een discussie met de zaal. De uitreiking wordt gekoppeld aan de viering van het 35 jarig bestaan van Anders Ouder Worden (thema- en informatiebijeenkomsten voor en door senioren in hun eigen buurt/wijk).

(Voor meer informatie: Pluspunt, Anneke Boer, 010 - 467 1711 of a.boer@pluspuntrotterdam.nl)

Wethouder Harbers geeft aftrap Lagerhuisdebat Young Vopak

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) geeft op vrijdag 6 maart om 13.30 uur de aftrap van het Lagerhuisdebat van Young Vopak in Sociëteit de Maas aan de Veerdam 1. Young-Vopak organiseert als jongerennetwerk van Vopak allerlei activiteiten voor jonge mensen die net bij Vopak werken, met als doel het bedrijf snel te leren kennen, te netwerken en kennis uit te wisselen. Zo'n dertig jonge werknemers van het bedrijf, dat wereldmarktleider is op het gebied van opslag van vloeibare bulkgoederen, doen mee aan het debat. Wethouder Harbers opent de middag met een introductie over de Rotterdamse haven en de toekomst daarvan. Na een clinic over debatteren gaan de Young Vopakkers met elkaar in debat, aan de hand van een aantal stellingen.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs - van Eupen, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Harbers aanwezig bij festiviteiten bedrijventerrein Gadering

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) is op vrijdag 6 maart om 15.30 uur aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst van de Stichting Samenwerkende Bedrijven Hoogvliet Gadering (SBHG) in Brasserie LaCocotte. De Stichting SBHG bestaat dit jaar vijf jaar en viert dat met een aantal prominente gasten die een belangrijke rol spelen of hebben gespeeld de afgelopen jaren. Het havengerelateerde bedrijventerrein is een belangrijke hulpmotor van de Rotterdamse Haven. Er is de afgelopen tijd door verschillende partijen hard gewerkt om de kwaliteit van het bedrijventerrein te verhogen. Begin 2008 maakte wethouder Harbers, in het kader van Veilig Ondernemen, afspraken met alle betrokken partijen rond het bedrijventerrein om het ondernemers- en bezoekersklimaat op bedrijventerrein Gadering te verbeteren door de veiligheid voor ondernemers, medewerkers, bezoekers en passanten op het bedrijventerrein te vergroten. Naast inzet op het voorkomen van criminaliteit is de aanpak ook gericht op de veiligheid voor medewerkers en de omgeving door het voorkomen van calamiteiten en incidenten.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs - van Eupen, tel. 06 - 51 07 47 86)

Burgemeester opent nieuwbouw Hogeschool INHolland

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent op vrijdag 6 maart om 17.00 uur het nieuwe gedeelte van Hogeschool INHolland Rotterdam aan de Posthumalaan 90. Met de oplevering van het nieuw gedeelte is de capaciteit van de Rotterdamse locatie van Hogeschool INHolland verdubbeld. Voorafgaand aan de opening vindt er om 16.00 uur een Expert Meeting plaats. Tijdens deze meeting gaat de burgemeester samen met de architect van het pand, Erick van Egeraat en generaal b.d. Dick Berlijn (voormalig Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militaire functie bij de Nederlandse krijgsmacht) in gesprek met een aantal studenten en medewerkers van INHolland. Omdat met de nieuwe aanbouw een nieuwe top is bereikt staat de vraag 'hoe bereik je de top en hoe voelt het om daar te zijn?' centraal in deze Expert Meeting.

(Voor meer informatie: Niels Pols, voorlichter Hogeschool INHolland, tel. 06 - 52 37 57 13)

Burgemeester Aboutaleb houdt toespraak tijdens Landelijke Aangifte Dag

Burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt op zaterdag 7 maart in de Burgerzaal van het Stadhuis (Coolsingel 40). Tijdens deze dag verzorgt Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR) geheel belangeloos de aangifte van inkomstenbelasting van de minder daadkrachtige Rotterdammers. Het SBR bestaat uit studenten fiscaal economie en fiscaal recht van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook staatssecretaris van Financiën Jan- Kees de Jager is aanwezig tijdens de Landelijke Aangifte Dag.

(voor meer informatie: Sacha Gokoel, voorzitter LAD commissie, 06 - 49 72 56 85)

Burgemeester opent Museumnacht

Op zaterdag 7 maart om 19.45 uur opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de Rotterdamse Museumnacht 2009.De opening wordt verricht bij het Historisch Museum/ Het Schielandhuis (Korte Hoogstraat 31).Tijdens de achtste editie van de museumnacht openen diverse musea en galeries hun deuren met speciale activiteiten. Het publiek maakt zo op bijzondere wijze kennis met het culturele aanbod in Rotterdam. Rotterdam is dit jaar Europese Jongerenhoofdstad, daarom staan jongeren centraal in het thema van de Rotterdamse Museumnacht. Het thema draagt de naam 'Re: ', dat verwijst naar 'reply of antwoord'. Het vorm het uitgangspunt voor een gevarieerd programma van prikkelende activiteiten, verrassende performances en speciale rondleidingen waarbij de inbreng en reacties van jongeren bepalen hoe de nacht vorm krijgt.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 22 66 19 17)

En verder...

Opent burgemeester Ahmed Aboutaleb op woensdag 4 maart om 17.30 uur bakkerij en patisseriezaak Nieuw FES aan de Paul Krugerstraat 99B. De bakkerij is gespecialiseerd in diverse delicatessen en speciale Marokkaanse deegwaren. Nieuw FES is de tweede vestiging van de bakkerij van de gebroeders Abdelouahab.

(voor meer informatie: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 22 66 19 17)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam