Gemeente Eemsmond


Koninklijke onderscheiding voor inwoner Kantens vrijdag 27 februari 2009

Op vrijdag 27 februari benoemt burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond de heer R.R. Smit uit Kantens tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Smit krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als directeur van de Stichting Nederlandse Scheepsbouw Exportcentrale. Tot ver na de pensioengerechtigde leeftijd was de heer Smit beroepsmatig actief. Ook is hij bestuurslid geweest bij organisaties op het terrein van welzijn, cultuur en onderwijs.

Van 1990 tot en met vorig jaar was de heer Smit directeur van de Stichting Nederlandse Scheepsbouw Exportcentrale (Nesec). In deze rol is hij van grote betekenis geweest voor Nederlandse reders. Met grote betrokkenheid en passie zette de heer Smit zich in voor het verkrijgen van bouworders voor Nederlandse werven en het aankopen van bestaande schepen. Per eind februari beëindigt de heer Smit officieel zijn functie als directeur van de stichting en daarom krijgt hij aanstaande vrijdag de onderscheiding uitgereikt.

De heer Smit heeft zich met grote sociale betrokkenheid en bevlogenheid ingezet voor de doelen van stichtingen gericht op jeugd, jeugdzorg en ontwikkeling. Momenteel is de heer Smit op 72-jarige leeftijd nog actief bestuurslid van het Ritsema van Eckfonds, het bestuur van Openluchtmuseum Het Hoogeland en de Vereniging van Vrienden der Aziatische kunst.

Overzicht activiteiten van de heer R.R. Smit (12 februari 1937):
* 1990 - 2008 Directeur van de Stichting Nederlandse Scheepsbouw Exportcentrale

* 1993 - 2005 Bestuurslid Stichting Boschuysen
* 1993 - 2005 Bestuurslid Stichting de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude

* 1997 - 2005 Lid van de Raad van Commissarissen van de Beleggingsmaatschappij (in agrarisch onroerend goed) "Rhoon, Pendrecht en Cortgene"

* tot heden Bestuurslid Ritsema van Eckfonds, verstrekt studiebeurzen aan jongeren

* tot heden Bestuurslid Openluchtmuseum Het Hoogeland
* tot heden Bestuurslid Vereniging van Vrienden der Aziatische kunst