ProRail

Persbericht

29-01-2009

ProRail start werkzaamheden aan Zeeuwse lijn

Zaterdag 28 februari om 01.00 uur start ProRail met de werkzaamheden aan de Zeeuwse lijn. In totaal werkt ProRail vijf weekenden in maart en april en vier weekenden in september en oktober, aan het spoor. Tijdens de werkzaamheden is niet de gehele Zeeuwse lijn buiten dienst, maar slechts gedeeltelijk. NS zet bussen in.

MEGA

Nederland heeft één van de drukst bereden spoorwegnetten ter wereld. Tussen 2008 en 2011 pakt ProRail middels het project MEGA (Meerjarige Engineering en Geïntegreerd Aanbesteden) het spoor in de provincies Limburg, Brabant en Zeeland groots aan. Voor de veiligheid is het van belang dat het spoor in goede staat is en blijft. Dat vergt blijvend intensief onderhoud.
Â

Werkzaamheden 2009

De werkzaamheden in maart/april 2009 in Zeeland omvatten voornamelijk het vernieuwen van de ballast. Ook vinden er werkzaamheden plaats aan de bovenleiding. Daarnaast wordt twee weekenden gewerkt aan een onderdoorgang ten behoeve van de N57, een project van Rijkswaterstaat. Â

31 daagse buitendienststelling 2008

In 2008 werd ook al gewerkt aan de Zeeuwse lijn. Toen ging het vooral om het aanbrengen van geluidsreducerende maatregelen, zoals het vervangen van houten dwarsliggers door betonnen dwarsliggers en het plaatsen van geluidsschermen. Bij het vervangen van de dwarsliggers heeft ProRail op hetzelfde moment ook op veel plekken al het ballast vervangen.
Â

Planning 2009

Bij de planning van de buitendienststellingen is gekozen voor clustering: vijf weekenden in het voorjaar (vóór Pasen) en vier weekenden in september en oktober. Dit om reizigers (studenten, zakelijke reizigers) gedurende de week niet te belemmeren in hun mobiliteit. Hierbij is tevens zo optimaal mogelijk rekening gehouden met overige vakantieperioden. De planning is totstandgekomen in onderling overleg tussen vervoerders en ProRail, in samenspraak met de provincie Zeeland. Partijen zijn van mening dat op deze manier de minste overlast wordt veroorzaakt.
Â

Planning werkzaamheden voorjaar

Geen treinverkeer

Afgesloten overwegen

28 februari t/m 1 maart

Goes - Vlissingen

geen

14 maart t/m 15 maart

Goes - Vlissingen

Noord Kraaijertsedijk

21 maart t/m 22 maart

Goes - Vlissingen

Nieuwe Kraaijertsedijk

Noordweg

28 maart t/m 29 maart

Roosendaal - Kruiningen

Markiezaatsweg

4 april t/m 5 april

Goes - Vlissingen

Vlaamseweg

Er rijden geen treinen van zaterdag 01.00 uur tot maandag 05.00 uur.

Overlast werkzaamheden

Omwonenden van het spoor ondervinden mogelijk hinder van de werkzaamheden. Te denken valt aan:

* ronkende motoren van machines, vrachtwagens of kranen
* het laden en lossen door werktreinen

* bouwverlichting

* langere wachttijden bij spoorwegovergangen
* omleidingroutes

Â

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het vervangend busvervoer op www.ns.nl en teletekstpagina of bel naar 0900-9292 (⬠0,70 p.m.).

Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u vanaf medio februari terecht op www.prorail.nl/zeeuwselijn. Hier vindt u onder andere een overzicht van alle werkzaamheden met bijbehorende planning. Voor vragen of klachten over de werkzaamheden kunt u tijdens de weekenden dat wordt gewerkt, 24 uur per dag, bellen naar de afdeling Publiekscontacten van ProRail, telefoonnummer 0900-7767245 (0900-ProRail).