Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noord op de Fiets en Wandelbeurs 2009

Stadsdeel Amsterdam-Noord neemt van 28 februari t/m 1 maart deel aan de Fiets en Wandelbeurs 2009 in de RAI. Door versterking van de Noordse toeristische keten krijgen evenementen, recreatieve en toeristische mogelijkheden steeds meer de aandacht van Amsterdammers, buitenlandse toeristen en bewoners uit de regio. Op deze pagina een greep uit de toeristische ontwikkelingen in Amsterdam-Noord. Wil u meer weten? Dan bent u van harte welkom in de RAI. De toegang bedraagt EUR12,-.

Voel je vrij boven 't IJ

Stadsdeel Amsterdam-Noord is de schakel tussen de Amsterdamse binnenstad en het landelijke Waterland. Uniek zijn de groengebieden en het water, van oudsher het onderscheidende element. Soms waan je je in een rustiek dorp met slootjes en plassen. Het IJ staat enerzijds bekend om zijn weidse vergezichten, maar de Noordelijke oever wordt ook steeds meer de urban skyline met internationale allure.

Maak kennis met de charmes van Amsterdams grootste stadsdeel, waar het creatieve en het recreatieve seizoen het hele jaar lijken te duren. De ideale plek voor fiets-, schaats of wandeltochten en laat je inspireren door een gevarieerd aanbod.

Een TIP: pak de fiets of fluister

Verspreid over heel Amsterdam-Noord vind je TIP's: Toeristische Informatie Punten. Bij een TIP kun je terecht voor vragen over uitgaan, recreatie, historie, cultuur in en rond Amsterdam-Noord. De mini VVV's zijn vanaf buiten herkenbaar aan de TIP-vlaggen. Samen met het kledingbedrijf Gsus ontwikkelde Jan Honekamp fietsen, waarop je het stadsdeel en Waterland kunt verkennen via verschillende routes, zoals fietsen over de Waterlandse Zeedijk, de Nieuwendammerdijk en langs monumentale bomen. In het dorp Holysloot verhuurt John Botenverhuur fluisterboten om groen Amsterdam-Noord geruisloos te verkennen.

Upcoming: de Noordse festivals

Vrij zijn in Amsterdam-Noord betekent nooit meer kiezen tussen landelijk of levendig. Dit groene stadsdeel bruist van de culturele evenementen en het aantal musea en horecavoorzieningen groeit snel. De urban skyline drapeert zich rondom de NDSM-werf. Nu al de grootste culturele broedplaats van Amsterdam: 250 kunstenaars werken op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, theater, film, media en architectuur aan een uniek creatief aanbod. Bij de werf wordt sinds 1992 het `Over het IJ Festival' gehouden, dat zich ontwikkelde tot een zomerfestival met landelijke uitstraling. In 2009 van 2 t/m 12 juli. Het swingende IJazz wordt voor de tweede keer op de NDSM-werf georganiseerd van 5 - 7 juni 2009. Het Noorderparkfestival was de afgelopen drie jaar een groot succes en pakt dit jaar weer groots uit. Op 12 en 13 september 2009 in het toekomstige Noorderpark, nu nog het Florapark. Dit festival is gratis!

Cultuur van `t IJ tot Landelijk Noord

In Amsterdam-Noord vind je dorpjes - waar de tijd heeft stil gestaan - omringd door natuur; de ringweg fungeert als een stadswal. Het deel van Amsterdam-Noord dat buiten de ringweg valt, staat bekend als Landelijk Noord. In dit stukje oud, autoluw Holland liggen de pittoreske plaatsjes Durgerdam en Schellingwoude aan het water en Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp tussen de weilanden. Amsterdam-Noord groeit uit tot een unieke culturele hotspot die zich uitstrekt van het IJ tot aan Landelijk Noord.

Theater M-Lab aan de Aambeeldstraat is het laboratorium voor muziektheater. Een initiatief dat makers van nieuw Nederlands muziektheater-reportoire ruimte biedt om hun ideeën te ontwikkelen. In de toekomst vormen het Florapark en het Volewijkspark samen het Noorderpark, dat in verbinding staat met het Oeverpark van Overhoeks. Dit wordt een groene ontmoetingsplek. De Noorderparkkamer is de culturele huiskamer van het Noorderpark met een schuifwand die open kan: zo verandert het paviljoen in een podium. Met dichte wand wordt het een knusse huiskamer, waarin professionele creatieve ondernemers culturele activiteiten organiseren. Tijdens de Atelierroute Boven 't IJ stellen meer dan 80 kunstenaars hun atelier open en tonen hun werk in een prachtige route die voert langs industriële gebouwen uit de tijd van de scheepsbouw en de oude zeedijken tot ver in landelijk Waterland; langs de gevelstenen uit de jaren twintig, stalen beelden met wortels in de scheepvaartindustrie en muurschilderingen. In de buitenlucht kom je door heel Noord verschillende kunstwerken tegen.

Tijdloos dineren aan het water

Cultuur opsnuiven en evenementen bezoeken kan rijkelijk worden afgewisseld met een hapje en drankje in cultuurhistorische sferen. Restaurant Hotel De Goudfazant heeft een oppervlakte van twaalfhonderd vierkante meter en ademt de sfeer van de vroegere scheepsbouwindustrie. In restaurant Wilhelmina-Dok aan de Noordwal, schuin tegenover het Centraal Station, werden van 1899 tot begin jaren `80 schepen gerepareerd door de Amsterdamse Droogdok Maatschappij. In restaurant De Oude Taveerne in Durgerdam, kun je op het terras aan het Markermeer heerlijk genieten van een weidse blik over het water. De Pannenkoekenboot is een oergezellige boot waar je - voor een vast bedrag per persoon - onbeperkt pannenkoeken kunt eten tijdens een prachtige tocht over het IJ. Opstappen op de NDSM-werf.

Koopjes op de dagmarkt

Wie houdt van rondsnuffelen, komt volop aan zijn trekken op de dagmarkten op het Buikslotermeerplein en het Mosveld. Ze zijn goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de auto. En er is volop parkeergelegenheid. Noord is dichtbij met de ponten IJplein, Buiksloterweg en NDSM-werf en ligt gunstig ten opzichte van de A-10.

Amsterdam-Noord natuurlijk!

Het W.H. Vliegenbos is het oudste stadsbos van Amsterdam dat tegelijk met woonwijken aangelegd werd om de Amsterdammers naar de overkant van het IJ te lokken. Het bijna 100 jaar oude bos is het laatste iepenrijke essenbos van Europa met in het voorjaar een geel, bloemrijk tapijt van speenkruid.

Beestachtig nieuws

Noord is trots op zijn dieren. In het W.H. Vliegenbos kun je groene spechten, grote bonte spechten, holenduiven, boomvalken, halsbandparkieten en blauwe reigers zien. En zelfs een vos. Zo heeft het stadsdeel de ringslang, die overigens niet giftig of gevaarlijk is. Ook andere kleine dieren, zoals kikkers en salamanders genieten van hun groene omgeving. Vorig jaar deed de Noordse woelmuis binnen de ring A-10 zijn entree. Deze muis is een overblijfsel uit de IJstijd. Dat de ijsvogel in Noord steeds vaker gezien wordt heeft alles te maken met de ijsvogelwanden die samen met bewoners zijn aangelegd. Waardoor er afgelopen jaar niet langer sprake was van één broedpaar, maar van maar liefst tien paartjes. Waterland is het woon- en broedgebied van vele weidevogels.

Hotels en B&B

Amsterdam-Noord heeft vier hotels, twaalf bed&breakfasts en een camping in het W.H. Vliegenbos. Volop keuze van het drijvende Amstel Botel tot aan Bed-and-Break In van der Pek.

Toeristische fietskaart

Door de versterking van de Noordse toeristische keten krijgen evenementen, recreatieve en toeristische mogelijkheden steeds meer de aandacht van Amsterdammers en buitenlandse toeristen. Daarom is er een toeristische fietskaart in de maak, die vóór de zomer van 2009 verschijnt in het Nederlands, Spaans, Duits en Engels. Op de kaart staan vier prachtige fietsroutes. Bezoekers worden meegenomen langs kerkjes, bijzondere gebouwen en kunst in de openbare ruimte. Ook is aangegeven waar in Noord horeca is gevestigd. Mail je postadres aan publieksvoorlichting@noord.amsterdam.nl, dan ontvang je de toeristische kaart thuis zodra deze gedrukt is.