Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl

het Onderwijsblad nr 4
28 februari 2009

Utrecht, 26 februari 2009

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 4 van 28 februari, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Ook steeds meer basisscholen krijgen college van bestuur Basisschool De Toverdoos zoekt een voorzitter van het college van bestuur. Steeds vaker verschijnen vacatures in de krant waarin basisscholen laten weten dat ze op zoek zijn naar een collegevoorzitter. Want na de hogescholen en de roc's stappen ook veel basisscholen over op het organisatiemodel met een college van bestuur aan de top. "Het is toch niet te hopen dat ook in het onderwijs directeuren zich gaan laten rondrijden in Maserati's met chauffeur."

"Dyslexie is handel geworden."
De regeling om dyslexie te vergoeden via de zorgverzekering heeft de markt in beweging gebracht. Het aantal zorgaanbieders is groot, de concurrentie is stevig. Er is een grote nieuwkomer op de markt, maar die wordt niet met open armen ontvangen. Onrust op de dyslexiemarkt.

Geld ambulante begeleiding naar reserve
Expertisecentra in het speciaal onderwijs hebben in 2006 en 2007 grote bedragen overgehouden en zijn gemiddeld genomen zeer welvarend. De instellingen kregen wel subsidie voor de snel groeiende aantallen leerlingen met ambulante begeleiding, maar hadden te weinig personeel in dienst om de noodzakelijke hulp echt te bieden. Bij acht van de tien instellingen is de relatieve welvaart hoger dan de 'signaleringsgrenzen' van het ministerie van Onderwijs.

VO-raad zoekt naar gezamenlijk geluid
Het voortgezet onderwijs heeft met de oprichting van de VO-raad smoel gekregen. Maar een krachtige organisatie is de vereniging nog lang niet. Binnenbrandjes en opstandjes onder leden veroorzaken paniek in de top. Wat heeft ruim twee jaar VO-raad het voortgezet onderwijs gebracht?

Met de rug tegen de muur
Het nieuwe inburgeringsonderwijs vergt meer voorbereiding, begeleiding en administratie. Maar daar is op de werkvloer juist minder tijd voor. Docenten Nederlands als Tweede Taal bij de roc's voelen zich in het nauw gedreven. "Ongeveer de helft van de docenten is overgestapt naar het mbo of vertrokken."

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt 14 maart

U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.