Reclassering wil standaard toezicht pedofielen

HILVERSUM - Veroordeelde pedofielen die vrijkomen moeten standaard onder ttoezicht worden gesteld, zo nodig levenslang. Dat zegt directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip in het televisieprogramma EénVandaag. Op dit moment wordt slechts een klein gedeelte van de veroordeelde pedofielen onder toezicht gesteld van Reclassering.

Jaarlijks verschijnen zo' n duizend pedofielen voor de rechter. Van slechts een beperkt aantal wordt bepaald dat ze na vrijlating door de reclassering moeten worden begeleid en gecontroleerd. 'Ik pleit er voor dat pedofielen die vrijkomen standaard toezicht krijgen', aldus Van Gennip in EénVandaag.

Het toezicht dat nu soms wordt opgelegd duurt gemiddeld twee tot drie jaar. Van Gennip wil dat de situatie steeds opnieuw wordt geëvalueerd. 'Ik wil bij mensen met dit risicogedrag de mogelijkheid hebben het toezicht te verlengen zolang er risico aanwezig is. En ja, indien nodig levenslang'.

Eerder vandaag kwam al naar buiten dat 70 procent van de burgemeesters een terugkeerverbod wil voor pedofielen in de wijk waar ze kinderen hebben misbruikt. Dit blijkt uit een onderzoek van EénVandaag, gehouden onder 20 burgemeesters van de grootste en kleinste gemeenten van het land, waaronder die van Rotterdam en Groningen.


Noot voor de redactie,

EenVandaag