Politie Gelderland-Zuid Onderzoeken jaarwisseling afgerond met 58 verdachten

Bommelerwaard, 03-03-2009 o Politieteam Bommelerwaard heeft de onderzoeken afgerond naar vernielingen die zijn gepleegd in de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel in de uren vooraf en tijdens de Jaarwisseling. Rechercheurs hebben daarmee in 6 weken tijd 87 personen gehoord, waarvan 21 getuigen en 58 verdachten. Zes vernielingen in verschillende dorpskernen zijn daarmee opgelost.

In Brakel werden op de Beukensestraat brandweermensen op oudejaarsavond bekogeld met vuurwerk en bierflessen. Een brandweerman raakte daarbij gewond en het hulpverleningsvoertuig werd vernield. In dit rechercheonderzoek zijn in totaal 18 verdachten aangehouden en verhoord.

In Nederhemert werden openlijke geweldplegingen gepleegd op Oudejaarsdag. Daarbij werd een schaftkeet, een woning en een speeltoestel vernield. Nadat 8 getuigen zijn gehoord volgden de verhoren van 21 (deels) minderjarige verdachten. Een 42-jarige man is aangehouden voor het leveren van de autobranden die daarbij zijn gebruikt. De leeftijd van de verdachten varieert van 14 tot 42 jaar.

In Zaltbommel werd de hal van een woning vernield; een aanhouding in dit onderzoek. Deze verdachte is naar HALT doorgestuurd omdat hij minderjarig was.

In Hedel werd een auto vernield; 3 verdachten verhoord door rechercheurs. De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 24 en 30 jaar.
In Kerkdriel werd een mishandeling gepleegd; tegen 3 verdachten is dossier opgemaakt. Verdachten waren 18 tot 21 jaar.

In Bruchem werd de openbare orde aangetast en vuurtje gestookt; 12 verdachten zijn hierin gehoord. Zij variëren in leeftijd van 18 tot 40 jaar.

De dossiers in deze zaken worden naar Justitie verzonden, zodat binnen enkele maanden de verdachten hun eventuele straf opgelegd kunnen krijgen.

Burgemeesters tevreden

Zowel de politiechef als de burgemeesters van Zaltbommel en Maasddriel zijn tevreden over het werk van de politie en de resultaten. Burgemeester van den Bosch: De onderzoeken hebben informatie opgeleverd, die zeker gebruikt zal worden bij de voorbereiding op de volgende jaarwisseling. Het verschaft ons inzicht in de zogenaamde hotspots (risicovolle plaatsen) en biedt ons de mogelijkheid op die plaatsen gericht beleid te gaan voeren. Ook de hotshots (risicovolle personen) komen uit de onderzoeken naar voren. Net als in de voorgaande jaren zullen we er gezamenlijk voor zorgen dat deze personen als zij een straf opgelegd krijgen - in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden herinnerd aan hun gedragingen van de voorgaande jaarwisseling. Dat kan via een brief of doordat de wijkagent een bezoekje aan hen brengt. Beide burgemeesters zijn daarnaast ook om een andere reden blij met de resultaten van het politieonderzoek. Als benadeelden kan de gemeente

de schade op de daders verhalen, waardoor de kosten niet voor rekening van de inwoners komen. (01)

Laatst gewijzigd 03-03-2009 17:29 | © Regio Gelderland-Zuid |