Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uniek KB topstuk prijkt in Franse publicatie

Boekpresentatie Voix et visions. La collection Koopman et l'art du livre français,4 maart 2009 te Parijs

Den Haag, woensdag 4 maart 2009

Onlangs verwierf de Koninklijke Bibliotheek een uniek exemplaar van Pantagruel van de Franse taalvirtuoos François Rabelais, een topstuk uit de geschiedenis van de twintigste-eeuwse drukkunst. De tekst van Rabelais is gelardeerd met kleurenhoutsneden en het exemplaar bevat originele schetsen van de schilder André Derain. Het bijzondere werk markeert de publicatie van Voix et visions. La collection Koopman et l'art du livre français. De publicatie wordt op 4 maart in Parijs gepresenteerd. De kostbare uitgave van Rabelais verscheen - na jarenlange voorbereiding - in 1943 bij de Zwitserse uitgever Skira. Elke kleurenhoutsnede werd met de hand gedrukt en de 275 exemplaren van dit boek zijn dan ook allemaal verschillend. Uniek is het KB-exemplaar omdat het door Derain - in handschrift - is opgedragen aan de echtgenote van de uitgever, Rosa Bianca Skira. Hij voegde speciaal voor haar 18 originele pentekeningen (en 30 speciale afdrukken van houtsneden) aan het werk toe. Er is zo geen tweede exemplaar bekend.

De uitgave is door de Koninklijke Bibliotheek aangeschaft voor de Koopman Collectie van Franse literaire werken in prachtige twintigste-eeuwse uitgaven met handschriften en eerste drukken van bijvoorbeeld Colette en Gide en grafisch werk van Chagall, Mirò, Picasso en Matisse. Deze KB-collectie van 10.000 boeken (www.kb.nl/bc/koopman) is een geschenk van ingenieur Louis Koopman en wordt dankzij het Fonds Anny Antoine/Louis Koopman jaarlijks uitgebreid. Over de collectie wordt op 4 maart in het Institut Néerlandais in Parijs een groot overzichtswerk gepresenteerd: Voix et visions. La collection Koopman et l'art du livre français. Het boek verschijnt ook in een Engelse editie bij uitgeverij Waanders en is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek.

Tijdens de presentatie spreken twee antiquaren over kunstenaarsboeken en de handel in moderne boeken: Jacques Quentin (uitgever en handelaar in Genève) en Michel-Ange Seretti (boekhandelaar in Parijs). Het eerste exemplaar wordt door Martin Bossenbroek, waarnemend algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, aangeboden aan S.E.M. Hugo Siblesz, de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk.

Boekpresentatie: 4 maart om 19.00 uur, Institut Néerlandais, Hôtel Turgot, 121 rue de Lille, 75007 Parijs.

Vanaf 5 maart is het boek verkrijgbaar via uitgeverij Waanders en de Koninklijke Bibliotheek. Titel: Voices and visions. The Koopman Collection and the Art of the French Book. Onder redactie van Paul van Capelleveen en Clemens de Wolf (208 pagina's) ISBN 978-90-400-8531-4 (Engelse editie)
Voix et visions. La collection Koopman et l'art du livre français ISBN 978-90-400-8532-1 (Franse editie)


---