Korte opleving van de inflatie

Amsterdam, 05 maart 2009

De inflatie kent in februari een lichte opleving en komt uit op 2,0%. Toch verwachten wij dat de inflatie verder daalt en voor heel 2009 onder de 1,5% uitkomt. Gemiddeld is dat goed nieuws voor de koopkracht, maar niet voor iedereen evenveel.

Tegen de dalende trend in van de laatste maanden is de inflatie in februari licht opgelopen (met 0,1%). De gemiddelde prijsstijging komt daarmee uit op 2,0%. Dat blijkt uit vandaag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijk zien consumenten de prijzen over de afgelopen twaalf maanden minder hard stijgen dan eerder. Dat blijkt uit de ING Vraag van vandaag. Weliswaar ziet nog driekwart (72%) van de respondenten de prijzen toenemen de afgelopen twaalf maanden, maar de groep die sterke prijsstijgingen ziet, neemt verder af. Een op de vier (24%) neemt nog sterke prijsstijgingen waar. Bijna de helft (48%) van de 51.500 respondenten neemt zwak tot matig stijgende prijzen waar.

Prijsstijging licht omhoog

De lichte opleving van de inflatie komt doordat de benzineprijzen in februari weer iets stegen. Ook kleding hielp de inflatie licht omhoog, omdat na de uitverkoop de prijsstijging in februari groter was dan vorig jaar februari. Afgelopen maand stonden daar opvallend weinig artikelen tegenover die de prijsstijging drukten. Toch zal de inflatie de komende maanden de dalende lijn vervolgen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de gemiddelde prijsstijging dit jaar zal uitkomen onder de 1,5%. Dat is goed nieuws voor de koopkracht, want de gemiddelde stijging van de lonen bedraagt naar verwachting bijna 3%.

Rente omlaag ondanks hogere inflatie

In de rest van Europa laten de prijsstijgingen een vergelijkbaar beeld zien. Daar lag de gemiddelde inflatie vorige maand wel al een stuk lager (op 1,1%) maar ook in de eurozone verwacht het Europees Statistisch Bureau (Eurostat) voor februari een licht hogere inflatie. Toch zal de kleine oprisping de Europese Centrale Bank (ECB) er vandaag niet van weerhouden haar officiële rentetarief met 0,5% te verlagen naar 1,5%.

Goedkopere hap uit de portemonnee

In de portemonnee van consumenten kunnen de prijsstijgingen anders uitpakken dan gemiddeld. Zo zijn bijvoorbeeld de verschillen bij voedingsmiddelen groot. Visliefhebbers zien de prijzen de afgelopen paar maanden snel dalen (met -0,9% per maand). Dat geldt ook voor zuivelproducten die inmiddels nog maar 1,7% duurder zijn dan vorig jaar (en al 0,7% goedkoper dan op de piek een kwartaal geleden). En voor aardappelen rekenen consumenten in februari gemiddeld 3% minder af dan een maand eerder. Aardappelen zijn zelfs al meer dan 40% goedkoper dan op hun piek in juli vorig jaar. Zo zien aardappeleters hun voedingskosten gunstiger ontwikkelen dan gemiddeld.

© 2009 ING Economisch Bureau