VVD


5-3-2009

De VVD-Tweede Kamerfractie heeft genoeg van campagneachtige giften van regeringspartijen

VVD hekelt cadeautjesdrift CDA

De liberalen zijn de giften- en cadeautjesdrift van de regering beu. Het Utrechtse kasteel de Haar bedankt op zijn homepage het CDA voor drie miljoen euro die het CDA aan het kasteel heeft `geschonken' voor de restauratie. Vorig jaar had de regering 150 miljoen extra te besteden en verdeelde het CDA, PvdA en de ChristenUnie het bedrag naar eigen voorkeur.

VVD-woordvoerder Frans Weekers: "Ik vind het ronduit ongepast dat het CDA wordt bedankt voor de drie miljoen. Het is gewoon belastinggeld. Gemeenschapsgeld dat geoormerkt wordt door het CDA voor diens eigen hobby's." De liberaal heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Bos over deze kwestie. De VVD houdt de coalitiepartijen nauwlettend in de gaten. Zo heeft de partij vorig jaar toenmalig staatssecretaris Aboutaleb ter verantwoording geroepen over een e-mail waarin werd opgeroepen extraatjes aan de minima te verkopen als PvdA-beleid. Wederom ging het over gemeenschapsgeld dat door partijen werd ingezet voor goede partijpolitieke sier. Weekers: "Ik ben er echt wel voor dat zo'n prachtig kasteel als De Haar goed wordt onderhouden, maar ik vind het geenszins chic dat partijen de eer hiervoor opstrijken. Het is de bevolking die hiervoor heeft betaald, niet het CDA, noch de PvdA noch de ChristenUnie."

Hieronder treft u de vragen van Weekers.

Schriftelijke vragen van het lid Weekers (VVD) aan de Minister van Financiën over het bericht `Kasteel de Haar blij met EUR 3 miljoen van CDA voor restauratie'.


1. Bent u bekend met het bericht `Kasteel de Haar blij met EUR 3 miljoen van CDA voor restauratie'*?

2. Klopt het dat het hier gemeenschapsgeld betreft en geen gift van een politieke partij?

3. Deelt u de opvatting dat het niet wenselijk is wanneer het beeld ontstaat van partijpolitieke sinterklazerij, terwijl het besteding van geld van alle belastingbetalers betreft?

4. Hoe beoordeelt u de beeldvorming ten aanzien van de overheid die ontstaat door dit soort berichtgeving, zeker gelet op de huidige economische situatie?

5. Hoe gaat u voorkomen dat nog meer van dit soort kwalijke beeldvorming ontstaat?

6. Herinnert u zich mijn waarschuwing bij de behandeling van de voorjaarsnota 2008 nog?

7. Acht u het gezien de sterk verslechterderde financiële omstandigheden achteraf niet ongewenst dat de beleidsreserve voor EUR 150 miljoen bij voorjaarsnota 2008 door de drie coalitiepartijen zijn verdeeld en besteed?

8. In hoeverre is de EUR 150 miljoen beleidsreserve uit de voorjaarsnota 2008 daadwerkelijk al besteed? Welke mogelijkheden ziet u om het restant aan te wenden voor tegenvallers in de begroting?


* http://www.kasteeldehaar.nl/Nieuws/65/81/Kasteel%20de%20Haar%20blij% 20met%203%20miljoen%20van%20CDA%20voor%20restauratie.html

4 maart 2009