Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Meedoen aan de maatschappij vaak onbetaalbaar voor gehandicapten

Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar het besteedbaar inkomen van mensen met een beperking die in AWBZ-instellingen verblijven. Velen kunnen nauwelijks rondkomen, blijkt uit het onderzoek. Meedoen aan het leven buiten de instelling is daardoor bijna ondoenlijk. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG, belangenorganisatie van verstandelijk gehandicapten.

Mensen die uitsluitend zak- en kleedgeld krijgen, hebben het minst te besteden. Hun inkomen gaat bijna volledig op aan onvermijdbare uitgaven. Dit zijn onontkoombare kosten voor levensonderhoud voor mensen die in een instelling wonen. Ze hebben slechts 26 euro per maand vrij te besteden. Volgens Platform VG en de CG-Raad is het voor deze mensen daardoor onmogelijk om maatschappelijk te participeren. De organisaties zijn het dan ook niet eens met minister Donner. Die liet de Kamer onlangs in een brief weten dat het zak- en kleedgeld voldoende is om de noodzakelijk uitgaven te dekken.

Wajong-uitkering

Voor mensen die een Wajong-uitkering krijgen is de situatie nauwelijks beter. Ook deze groep heeft te weinig geld voor maatschappelijke participatie. Gewone activiteiten als reizen, sporten of een dagje uit zijn daardoor praktisch onbetaalbaar.

Bewonersbijdragen

Het lage besteedbare inkomen van mensen in instellingen wordt mede veroorzaakt doordat instellingen steeds vaker bewonersbijdragen vragen. Bijvoorbeeld voor was, administratie of versnaperingen. Vaak gaat het om tientallen euros per maand. Het inkomen is echter niet meegegroeid en dus is het een flinke aanslag op het karige budget, blijkt uit het Nibud-onderzoek.

Onacceptabel

De CG-Raad en Platform-VG vinden deze situatie onacceptabel. Het kabinet zegt dat iedereen mee moet kunnen doen aan de samenleving. Ook mensen met een beperking. Dit onderzoek laat zien dat dit voor veel mensen in instellingen niet haalbaar is. De CG-Raad en Platform VG hebben de Kamer daarom in een brief gevraagd de inkomenspositie van mensen in een AWBZ-instelling opnieuw aan de orde te stellen.

(Geplaatst: 5 maart 2009)

---