AWB cv-ketels en Jaga starten veldtest hybride warmtepomp


HELMOND, 20090305 -- In april starten AWB cv-ketels uit Helmond en Jaga uit Den Bosch een veldtest met een nieuw ontwikkelde hybride warmtepomp. Deze pomp onttrekt zijn warmte aan de lucht waardoor een bronboring niet nodig is. De twee bedrijven werken bij de test samen met woningbouwvereniging woCom uit Someren, die twee woningen beschikbaar heeft gesteld. Op basis van de resultaten van de veldtest hoopt AWB cv-ketels de hybride oplossing in 2010 op de markt te introduceren.

AWB cv-ketels plaatst de hybride warmtepomp in twee woningen in Someren. Tijdens de test wordt de gerealiseerde energiebesparing op gas en elektra continu gemeten. Naar verwachting zijn de te realiseren besparingen met een hybride warmtepomp gelijk aan die van een conventionele warmtepomp. Dankzij de toepassing van de door Jaga ontwikkelde efficiënte afgiftetechnologieën kan bij de twee testwoningen een nog hoger rendement worden gerealiseerd. In de woningen zijn Jaga Low H2O-radiatoren geplaatst, waardoor het mogelijk is om met zeer lage watertemperaturen comfortabel te verwarmen. Bovendien kan in combinatie met DBE PRO passief gekoeld worden. DBE (Dynamic Boost Effect) is een computergestuurde, volautomatische micro-booster die tijdelijk het vermogen van de Low H2O-radiator verdubbelt of zelfs verdrievoudigt.

Uitkomsten
Aan het einde van de testperiode worden alle gemeten besparingen geëvalueerd. Naast deze concrete resultaten, neemt AWB cv-ketels ook de ervaringen en meningen van de installateur en eindgebruikers mee in de uitkomsten van het onderzoek. Op basis hiervan wil het bedrijf in 2010 een hybride warmtepomp op de markt brengen die optimaal voldoet aan de wensen van de gebruikers.

Hybride warmtepompen
Conventionele warmtepompen zijn afhankelijk van warmtebronnen, waarvoor een grondboring of afgraving noodzakelijk is. Omdat dit niet in elke situatie mogelijk is, heeft AWB cv-ketels een hybride warmtepomp ontwikkeld die zijn energie onttrekt aan de lucht. Deze technologie is bij uitstek geschikt om energie te winnen uit een onuitputtelijke energiebron om zo, ten opzichte van conventionele HR-toestellen, een significant hoger rendement te realiseren. AWB cv-ketels ziet hybride warmtepompen als een van de belangrijkste nieuwe technologieën van de toekomst en loopt voorop in het verder ontwikkelen ervan.

AWB cv-ketels
AWB cv-ketels bestaat dit jaar 75 jaar en is actief op het gebied van ruimteverwarming, tapwaterbereiding, ventilatie en koeling. AWB heeft een totaalpakket aan duurzame producten en diensten ontwikkeld met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo levert AWB een breed assortiment HR-ketels, (zonne)boilers, Warmte-Terug-Win units, warmtepompen en mini-WKK. En biedt AWB diensten als technisch advies, projectbegeleiding, eerste inbedrijfname en service. Als totaalaanbieder heeft AWB hiermee aandacht voor de toekomst.

Fotobijschrift: Principewerking van de hybride warmtepomp van AWB cv-ketels





Ingezonden persbericht