Gemeente Schiedam


Maart 2009

Archieven gemeentebestuur tot 1980 ter inzage bij Gemeentearchief

04 maart 2009

Het Gemeentearchief Schiedam bewaart ook archieven van recente datum. De archieven van het gemeentebestuur van Schiedam tot 1980 zijn sinds kort compleet én volledig te raadplegen bij het Gemeentearchief. Hiermee voldoet het Gemeentearchief aan het Archiefbesluit 1995. Daar staat in dat overheidsarchieven ouder dan twintig jaar naar een archiefbewaarplaats moeten worden overgebracht en dat deze openbaar zijn.

Het archief van het gemeentebestuur over de periode 1970 tot 1980 betreft een bestand van circa zeventig meter. Uiteraard zitten daar de verslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders tussen. Maar ook zeer interessante informatie over zaken die in die tijd actueel waren, zoals de bouw van het Stadskantoor in 1973 en de viering van het zevenhonderdjarig bestaan van Schiedam in 1975.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden: de naamgeving van de mijnenjager Schiedam, het werkbezoek van koningin Juliana in 1977, de ophef over een affiche voor het shampoomerk Moana Verfrissers met vrouwelijk naakt en het opspuiten van de polders in het voormalige Kethel. En wat te denken van de opheffing van de Poldervaart, de aanleg van de centrale antenne-inrichting en de sloop van de karakteristieke panden aan de Parallelweg?

Kortom; dit archiefbestand is een ware tijdmachine naar de jaren 1970. Een schat aan historische informatie!
U kunt dit archief inzien in de studiezaal van het Gemeentearchief Schiedam. De toegangen tot de archieven van het Gemeentearchief kunt u vinden op de webstek archief.schiedam.nl, onder het kopje archievenoverzicht.

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.