Rochdale

Rochdalehuurders Dodenautoren geëvacueerd door grote brand in winkelcentrum Zaandam

ZAANDAM, 4 maart 2009- Negen mensen zijn gewond geraakt door een grote brand die woensdag om 16.45 uur is ontstaan in een tapijtwinkel in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam. De brandweer heeft de brand gecontroleerd uit laten branden. Vanochtend om 03.06 is brandmeester gegeven. Ruim 100 woningen zijn door de brand ontruimd, waaronder ook de Dodenautoren van Rochdale die gelegen is naast het winkelcentrum. Door de grote hoeveelheid rookontwikkeling en de stand van de wind, moesten de woningen worden verlaten. Het betreft ruim 140 bewoners van 36 woningen die huren bij Woningstichting Rochdale.

Elders overnachten
Hoeveel winkels er zijn uitgebrand kon locoburgemeester Harm Jan Egberts woensdagavond tijdens een persconferentie niet zeggen. Duidelijk werd dat mensen niet terug konden keren naar hun woningen. Op dat moment waren er nog vier branden gaande waar de brandweer slecht bij kon. Ook nu brandmeester is gegeven, kunnen de bewoners van de 80 ontruimde woningen in de omliggende straten helaas tot nader order niet terug naar hun woning. De 24 woningen boven het winkelcentrum zijn flink beschadigd. In elk geval zal een grondige inspectie plaatsvinden. Het betreden van de woningen is niet verantwoord. Alle winkels hebben brand- en/of ernstige waterschade opgelopen. De bewoners die gisteren hun woning uit moesten, zijn in eerste instantie opgevangen in een school.

De meeste huurders van Rochdale hebben via vrienden of familie onderdak voor de nacht gevonden. De woningstichting heeft ervoor gezorgd dat het torencomplex aan de Dodenaustraat wordt bewaakt tegen diefstal en vandalisme. Ook is het gebied rondom de brand afgezet met hekken. Bewoners in de omgeving worden geadviseerd tot nader order de ramen en deuren gesloten te houden.

Meer informatie
Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Van de negen gewonden hadden er acht ademhalingsproblemen. Een man is met rugletsel opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn acht van de negen gewonden weer ontslagen uit het ziekenhuis en opgevangen in hotels.

Donderdag 4 maart is er hopelijk meer bekend over de schade en wanneer de bewoners van de ontruimde woningen in de omliggende straten weer terug kunnen. Voor meer informatie kunnen getroffen bewoners bellen naar een speciaal informatienummer van de gemeente: 14075 (lokaal tarief). Ook getroffenen die zich nog niet hebben gemeld, vraagt de gemeente dit alsnog te doen via dit informatienummer.

Informatiebijeenkomst 4 maart 10 uur
De gemeente Zaanstad houdt om 10 uur vanochtend een informatiebijeenkomst voor de bewoners van de ontruimde woningen in de omliggende straten van winkelcentrum De Bloemkorf. Locatie is Moskee Sultan Ahmet, Poelenburg 156, Zaandam Poelenburg.

Pers kan met vragen terecht bij Nico de Leeuw, 020 312 2572 of ndeleeuw@rochdale.nl.