Genoeg telefoonnummers in Nederland

05/03/2009 10:18

Opta

Den Haag, 5 maart 2009. OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, beheert de voorraad beschikbare telefoonnummers in Nederland. De telefoonnummers zijn door het ministerie van Economische Zaken vastgelegd in Nummerplannen. Voor een goed functionerende communicatiemarkt zijn voldoende telefoonnummers een basisvoorwaarde. OPTA onderzoekt of deze nummers efficiënt gebruikt worden om te voorkomen dat telefoonnummers schaars worden. Bij eventuele schaarste vraagt OPTA het Ministerie van Economische Zaken om de Nummerplannen aan te passen. Uit OPTA's schaarsterapportage over 2008 blijkt dat Nederland nog over voldoende nummers beschikt voor de diverse telefoondiensten.

De schaarsterapportage in het kort:


- Geografische nummers. In Nederland is 19,7% van de beschikbare geografische nummers uitgegeven. Dit percentage is vrij stabiel gebleven. Uitschieter is het aantal uitgegeven telefoonnummers in Amsterdam (020), namelijk 61,8% van de beschikbare 020-nummers. Er is op dit moment echter geen sprake van dreigende uitputting.


- Mobiele nummers. In 2008 is het totaal aantal uitgegeven mobiele nummers opgelopen tot 46 miljoen. Dit is 76,7% van de beschikbare 06-nummers. In 2007 was dit nog 70,8%. Als de stijging van uitgifte van mobiele nummers zich de komende jaren blijft voortzetten, kan OPTA het ministerie van Economische Zaken vragen nieuwe 06-reeksen te openen.


- Informatienummers. Bij de informatienummers is met name de voorraad korte informatie-nummers (0800/0900/0906/0909-xxxx) beperkt. Aan de houders van deze nummers worden daarom eisen gesteld, bijvoorbeeld aan het aantal telefoontjes naar het korte informatienummer. In 2008 voldeden 800 korte informatienummers niet aan deze zogeheten beleisen. Daarom heeft OPTA 200 nummers ingetrokken en 600 nummers voor de tijdelijke duur van een jaar opnieuw toegewezen aan de nummerhouder. In dat jaar kan de nummerhouder het nummer uitfaseren of ervoor zorgen dat wel aan de beleisen wordt voldaan.


- Mass calling- en medianummers. 22% van de beschikbare korte mass calling- en medianummers is uitgegeven in 2008. Dit zijn 0909-nummers die bestemd zijn voor hoge aantallen oproepen in korte tijd, bijvoorbeeld voor stemmingen bij talentenjachten en spelshows op televisie. In de praktijk blijkt dat vaak voor programma's tien of zelfs meer opeenvolgende 0909-nummers nodig zijn, liefst in mooie rijtjes die beginnen met een nummer dat eindigt op 1 (bijvoorbeeld 0909-0001 tot en met 0909-0010). Dergelijke rijtjes van 0909-nummers dreigden uitgeput te raken. Daarom heeft OPTA per 5 maart haar beleidsregels aangepast rond de uitgifte en het beheer van deze nummers. Zo heeft OPTA een aantal nummers in de 0909-reeks aangewezen voor individuele uitgifte, zodat zoveel mogelijk 'rijtjes' beschikbaar blijven. Daarnaast verkort OPTA de afkoelingsperiode voor dergelijke nummers zodat ze snel opnieuw gebruikt kunnen worden.

De gehele schaarsterapportage over 2008 staat op www.opta.nl. Tevens zijn daar de beleidsregels mass calling- en medianummers gepubliceerd.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,