Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.

Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl

www.vng.nl

Deze week in VNG Magazine nr. 6 vrijdag 6 maart 2009


* COA op zoek naar nieuwe opvangcentra

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is op zoek naar nieuwe opvangcentra. Contracten voor bestaande centra lopen af, er komen momenteel meer asielzoekers binnen en mensen met een vergunning houden plekken in de asielzoekerscentra (azc's) bezet. In hoeverre kan het COA een beroep op de lokale overheid doen? Medeverantwoordelijkheid schept verplichtingen, zeggen gemeentebestuurders. Maar ze willen er óók iets aan overhouden. Én ze moeten rekening houden met sentimenten in de bevolking.


* 'We hebben goed leren samenwerken'

De hulpverlening oogstte alom lof na de crash van de Turkse Boeing vorige week in Haarlemmermeer. Dat is een enorme opsteker voor de Veiligheidsregio Kennemerland, die ook verantwoordelijk is voor de rampenbestrijding in de gemeente Haarlemmermeer, inclusief Schiphol.


* Gemeenten moeten woningcorporaties aansturen

Tekst: Het toezicht op de woningcorporaties staat ter discussie. De Stuurgroep Meijerink beveelt een onafhankelijk toezichtorgaan aan. Gemeenten missen de lokale component en willen meer grip op de woningcorporaties. Senator Gerard Schouw (D66) stelt voor het toezicht in zijn geheel terug te geven aan het lokaal bestuur. In dit debat meningen uit de bestuurlijke hoek en uit die van de corporaties.


* Zoektocht naar nieuwe raadsleden van start

De raadsverkiezingen werpen hun schaduw al vooruit. Het duurt nog een jaar, maar de zoektocht naar kandidaten is al begonnen. Was dat voorheen een zaak voor politieke partijen, in enkele gemeenten bemoeit ook de raad zelf zich ermee. De belangrijkste troef: voorlichting over het raadslidmaatschap.


* Deelgemeenten staan daadkrachtig bestuur in de weg

In de nieuwe rubriek Betoog nemen auteurs op uitnodiging van de redactie stelling in een actuele kwestie. In de eerste aflevering prof. dr. J.H.J. van den Heuvel, bestuurskundige aan de VU Amsterdam over deelgemeenteraden die volgens hem daadkrachtig bestuur in de weg staan.


* Goed opdrachtgeverschap

Een miniserie van drie artikelen in dit en de komende VNG Magazines over de relatie tussen gemeente en projectontwikkelaar/bouwer. Die relatie staat onder druk door factoren als de bouwfraude, de ingewikkelde Europese aanbestedingregels en de crisis. Eerste aflevering: 's-Hertogenbosch wil concurrentie op kwaliteit om onderling wantrouwen te doorbreken.


* Gemeenten mogen bedrijven steunen

Gemeenten mogen kredieten verstrekken aan bedrijven die door de economische crisis in de problemen zijn gekomen. Zo lang dergelijke initiatieven maar passen binnen de maatregelen die door het Rijk zijn genomen.


* 'Pact' moet gevolgen van crisis dempen

De VNG wil een tweejarig 'arbeidsmarktpact' waarmee gemeenten de mogelijkheid krijgen om maatregelen te nemen voor het aan het werk houden van mensen en kansen kunnen blijven bieden aan mensen die nu geen werk hebben.


* Griffiers tegen sterkere rol college

De Vereniging van Griffiers (VvG) is gekant tegen een sterkere rol van het college van B en W bij initiatiefvoorstellen van de raad. De vereniging reageert daarmee op een voornemen van staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK).


* Gemeentelijk aandeel woonlasten loopt terug

Het aandeel van gemeentelijke belastingen in de zogeheten bijkomende woonlasten is teruggelopen van een vijfde naar een zevende deel. Dat blijkt uit de Woonlastenmonitor 2009 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden.


* Vervroeging projecten, mits Rijk meewerkt

Bijna een kwart van de gemeenten ziet kans om dit jaar projecten uit te voeren die voor later gepland stonden, zo blijkt uit een recente inventarisatie van de VNG. Maar het kan niet zonder -vooral financiële - medewerking van het Rijk.


* VNG Nieuws

* Nieuwe ronde VNG-keurmerk benchmarks

* VNG Ambassadeursnetwerk Integratie bijeen

* Start nieuw programma modernisering GBA

Het volgende VNG Magazine nr. 7 verschijnt op 20 maart 2009

(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)

Met vriendelijke groet,
Mirjam van Hoorn
redactieassistente VNG Magazine
t (070) 37 80 586
VNG Magazine/SDU Uitgevers
Postbus 20025
2500 EA Den Haag
m.v.hoorn@sdu.nl
www.sdu.nl
Prinses Margrietplantsoen 88
2595 BR Den Haag
www.vng.nl