Ingezonden persbericht

Rapport ADP: groei HR-transformatie zet door

Kennisniveau HR-personeel blijft belemmerende factor

Rotterdam, 5 maart 2009 - De populariteit van HR-transformatie groeit wereldwijd. Meer dan 90 procent van de multinationals is momenteel bezig met een veranderingsproces van hun HR-diensten. In 2006 was dit nog zo'n 75 procent. Ook is 64 procent van plan de omvang van hun HR-transformatie in de komende jaren uit te breiden. Dit blijkt uit de Global HR Transformation Report, een onderzoek van ADP en de Human Resources Outsourcing Association (HROA®) onder 129 directeuren en (HR-)managers.

Het Global HR Transformation Report bestudeert trends op het gebied van HR-transformatie bij bedrijven over de hele wereld. Net als in voorgaande jaren, benadrukt het rapport dat er nog steeds vele hindernissen te nemen zijn op het gebied van HR-transformatie. De laatste drie jaar is het kennisniveau van de HR-medewerkers de belangrijkste belemmerende factor geweest voor HR-transformatie. Andere obstakels zijn onder andere interne bureaucratie, gebrek aan geschikte technologie en verandermanagement issues. Onder HR-Transformatie wordt iedere inspanning verstaan om de uitvoering van HR te veranderen en te verbeteren, bijvoorbeeld door outsourcing.

Kostenbesparing
Bijna tweederde van de organisaties die hun HR transformeren, halen hun kostenbesparingsdoelstellingen of overtreffen deze tot 20 procent. Bij de keuze voor een leverancier is 'prijs' momenteel het zwaarstwegende criterium. In 2007 en 2006 stond prijs nog op een respectievelijke derde en vierde plaats. Na de kosten worden momenteel de inzetbaarheid in meerdere landen en de dekking en kennis als meest belangrijk gezien bij de keuze voor een leverancier van HR-diensten. Salarisverwerking, administratie van pensioenen en employee benefits, de typisch transactiegeoriënteerde processen, blijven de meest uitbestede processen. Ook het uitbesteden van werving & selectie blijft groeien.

"De gestage groei van HR-transformatieprocessen, bevestigt dat HR voor veel organisaties belangrijk is. Het blijft voor HR-specialisten een uitdaging om kritisch te kijken waar ze kosten kunnen besparen," aldus Hein Brockhoff, Algemeen Directeur bij ADP Nederland.

Structuur
De tevredenheid over HR-transformatie is het hoogst op de vlakken die van invloed zijn op de HR-structuur van organisaties. Aanpassing van de HR-structuur is volgens het rapport een belangrijk aspect, aangezien het tot de top vijf redenen behoort waarom organisaties hun HR transformeren. Belangrijke ingrediënten voor succes zijn onder andere de beschikking over betere tools en resources, een nieuwe manier van managen en opleiden, managementondersteuning zowel op top- als op lijnniveau, structurering, focus en standaardisatie.

Over het onderzoek
Het HR Transformation Rapport behandelt de belangrijkste aspecten die te maken hebben met het HR-transformatieproces. Wereldwijd vulden in totaal 129 respondenten de 2008 Global HR Transformation Survey online in. Bijna driekwart (73 procent) van alle deelnemers aan de enquête bekleden HR-functies, 11 procent is werkzaam op het gebied van strategische planning en het restant is verspreid over een legio van functies bij multinationals die opereren in tien of meer landen. De meeste respondenten (51 procent) bekleden de positie van vicepresident of directeur of manager (31 procent). Meer dan driekwart van de organisaties (77 procent) hebben een omzet van meer dan 1 miljard USD; 36 procent heeft een omzet van meer dan 10 miljard USD en meer dan de helft van alle respondenten heeft wereldwijd meer dan 25.000 werknemers in dienst. De respondenten vertegenwoordigen ook een breed palet van diverse industrieën, waaronder productie, transport & communicatie, financiële markten, verzekeringen, onroerend goed en vele andere diensten.

U kunt een exemplaar van het 2008 Global HR Transformation Report aanvragen via http://www.adp.nl/kenniscentrum/publicaties/hr-transformation/

Over HROA
De HROA is een vooraanstaande onafhankelijke organisatie voor iedereen die HR-transformation en -outsourcing afneemt, aanbiedt of eraan deelneemt. De missie van de Europese tak is voorlichten, promoten van onderzoek, publiceren, presentaties en de gelegenheid bieden tot netwerken, om zo professionalisering in HR-transformation en HR-outsourcing in heel Europa te stimuleren. Het ledental beslaat meer dan 7.500 HR-executives, waaronder de 50 grootste afnemers, de top 30 aanbieders, de belangrijkste sourcing consultants en advocaten en de beste thought leaders op het gebied van HR-transformation. De HROA bundelt de krachten van haar uiteenlopende ledenbestand om zo regels en werkwijzen op te stellen, de gelegenheid te bieden tot netwerken met gelijkgestemden en een sterk cv te onderhouden. Kijk voor meer informatie over HROA op www.hroa.org.

ADP Nederland

1,2 miljoen werknemers in Nederland krijgen iedere maand hun loonstrook van ADP Nederland BV. Hun aantal stijgt ieder jaar. ADP groeit namelijk gestaag en kent steeds meer grote organisaties als klant. ADP Nederland ontwikkelt al 50 jaar systemen en services voor salaris-, benefits- en personeelsadministraties en verzorgt de verwerking daarvan in het eigen, uitstekend beveiligde, computercentrum. In Nederland is ADP is één van de grootste spelers in deze sector. Wereldwijd is ADP marktleider. ADP, gevestigd in Rotterdam en Capelle aan den IJssel, heeft circa. 550 medewerkers in dienst en had in 2007 (boekjaar 2008) een omzet van 79 miljoen euro. ADP beschikt over de (SAS70) type 2-mededeling, onontbeerlijk voor bedrijven die willen voldoen aan de Sarbanes-Oxley-wetgeving. ADP heeft daarnaast een triple A rating. Meer informatie staat op www.adp.nl.



Ingezonden persbericht