Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vrijliggende fietspaden langs N 223 De Lier


---

VRIJLIGGENDE FIETSPADEN LANGS N 223 DE LIER

Langs de N 223 tussen de Hoogweg en de Sportlaan in De Lier, gaat de provincie vrijliggende fietspaden aanleggen aan beide zijden van de parallelweg. Dit heeft de provincie vastgelegd in een nieuw verkeersbesluit op 17 februari. Een eerder verkeersbesluit van 14 september 2007 voor de reconstructie van de N 223 tussen de Jogchem van der Houtweg en de Sportlaan in De Lier is vernietigd door de rechtbank. De Fietsersbond had een beroep ingediend dat gegrond is verklaard.

Het beroep is gegrond verklaard omdat de provincie in het verkeersbesluit geen vrijliggend fietspad voor eenrichtingsverkeer aan beide zijden van de parallelweg tussen de Hoogweg en de Sportlaan had opgenomen. Tijdens de rechtzitting bleek dat de provincie haar ontwerp al had aangepast met fietspaden op het betreffende weggedeelte. Deze aanpassing was nog niet in het vernietigde verkeersbesluit opgenomen. Het vernietigde besluit ging voor dit stuk parallelweg nog uit van gemotoriseerd en fietsverkeer. De rechtbank oordeelde hierdoor dat het veiligheidsbelang van de fietsers in het verkeersbesluit onvoldoende was meegewogen.

In het nieuwe verkeersbesluit is de aanleg van vrijliggende fietspaden wel opgenomen. Het gaat om het gedeelte tussen de Hoogweg en de Sportlaan van de parallelweg en de aansluiting hiervan op de toekomstige rotonde N 223 Sportlaan. De fietspaden worden aangelegd tijdens de al gestarte 1e fase van het project N 223 Duurzaam Veilig. Medio 2010 zal fase 1 klaar zijn.

De rechtbank vindt fietsverkeer samen met gemotoriseerd verkeer op de parallelweg met fietssuggestiestroken op het gedeelte tussen de Jogchem v.d. Houtweg en de Hoogweg wel acceptabel.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 7240


---