Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
5 maart 2009

Omzetverwachting stukadoors keldert naar historisch dieptepunt

Almelo - Stukadoorbedrijven hebben de omzet- en resultaatverwachting voor 2009 fors naar beneden bijgesteld. Dit blijkt uit het Marketingrapport Stukadoors 2009 van Van Es Marketing Services. Het rapport geeft een onafhankelijk, actueel en compleet overzicht van marktontwikkelingen, inkoopgedrag, leveranciers, distributiekanalen en mediagebruik in de branche.

Al wordt er vaak beweerd dat de afbouwsector weinig last heeft van economische tegenwind, uit het recente onderzoek onder stukadoors blijkt dat de omzetverwachting van de stukadoorbranche naar een historisch dieptepunt is gekelderd. Onderstaand figuur toont het percentage van de stukadoorbedrijven dat een nominale stijging van de omzet in het desbetreffende jaar heeft gerealiseerd ten opzichte van het voorgaande jaar. De gegevens over de jaren 2004, 2006 en 2008 zijn gerealiseerde cijfers. De andere jaren zijn verwachtingen die men bij aanvang van het jaar heeft uitgesproken.

Na de topjaren 2006 en 2007 met een hoog percentage van de stukadoorbedrijven dat een nominale omzetstijging heeft geboekt, tekent zich sinds 2008 een toenemend pessimisme af met betrekking tot de gerealiseerde en te verwachten omzetontwikkeling. Slechts 14 procent van de ondernemers denkt over 2009 een omzetstijging te gaan realiseren. Ontwikkeling netto bedrijfsresultaat
Ruim de helft van de ondernemingen verwacht dat het netto bedrijfsresultaat van 2009 gelijk zal blijven ten opzichte van het jaar 2008. Slechts 13 procent van de ondervraagden verwacht een stijging van het netto bedrijfsresultaat en 34 procent een daling. Ook hier wordt een forse verslechtering geconstateerd ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2006 verwachtte nog 56 procent van de stukadoorbedrijven een stijging van het netto bedrijfsresultaat. De economische onzekerheid is sterk toegenomen als gevolg van de kredietcrisis. Nu de omvang van de economische crisis steeds groter lijkt te worden, verwacht men dat ook stukadoors last zullen gaan krijgen van de economische situatie. De afname van nieuwbouw en de tragere doorstroom in de woningbouw zijn ongunstig voor stukadoors, al is de onderhoudssector minder gevoelig voor de crisis. Ondanks de crisis signaleren de stukadoorbedrijven ook marktkansen. Vanuit de markt is er een toenemende vraag naar glad en strak stucwerk, marmer effect, betonlook en meer kleurgebruik. Daarnaast wordt er steeds vaker stucwerk toegepast in badkamers en natte ruimten.

Aan het onderzoek onder stukadoors hebben 200 ondernemingen deelgenomen. Het onderzoek is middels een telefonische enquête uitgevoerd in de maand januari 2009. De respondenten vallen onder de BIK-code 4541 van de Kamers van Koophandel. In het marketingrapport worden veel onderzoeksresultaten vergeleken met de resultaten van de onderzoeken onder stukadoors uit 2005 en 2007.

E I N D E P E R S B E R I C H T

Bij plaatsing stellen wij het zeer op prijs een bewijsexemplaar/link te mogen ontvangen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Han van Es

Van Es Marketing Services
Doelenstraat 4
7607 AJ Almelo
tel 0546 45 66 62
fax 0546 45 67 80
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl