Gemeente Helmond


wajonglandschap van Helmond.

Bijzonder aan het onderzoek is dat de gemeente het wajonglandschap in kaart brengt vanuit de wajongeren zelf. Andere gemeenten krijgen via het onderzoek aanknopingspunten voor nieuw beleid

Het wajonglandschap bestaat uit organisaties en personen binnen de gemeente Helmond die jongeren met een beperking ondersteunen in de overgang van school naar werk. Via onder meer diepte-interviews met de wajongers en met vertegenwoordigers van organisaties als scholen en re-integratiebedrijven, organisaties die de jongeren verschillende vormen van ondersteuning bieden tijdens hun reis door het wajonglandschap, wil de gemeente Helmond duidelijk krijgen wie welke rol heeft.

Wajongklimaat optimaliseren

De uitkomsten van het onderzoek kunnen aangrijpingspunten voor nieuw beleid vormen. Het onderzoek is na de pilot in Helmond beschikbaar voor alle gemeenten in Nederland zodat ook zij hun lokale wajongklimaat in kaart kunnen brengen en indien gewenst optimaliseren. Zodat uiteindelijk arbeidsparticipatie voor alle jongeren met een functiebeperking (die daartoe in staat zijn) een realiteit wordt.

Tijdens de kick-off van het bijzondere project waren vele belangstellenden aanwezig waaronder wethouder Yeyden van Economische Zaken, Sociale Zaken en Centrum Ontwikkeling. De wethouder gaf in zijn openingswoord aan begaan te zijn met de Wajongers: "Het is van groot belang voor deze jongeren met een functiebeperking om hun kansen in hun schoolcarrière en het vinden van werk te vergroten".

Gemeenten die meer informatie wensen over dit pilot-onderzoek kunnen contact opnemen met CrossOver via telefoon: 030-6035424 of e-mail: info@kcco.nl