Gemeente Breda

Dit is een gezamenlijk persbericht van de 10 deelnemende gemeenten in de regio Breda en de drie brancheverenigingen: ABU, NBBU en VIA.

Regionaal convenant regelt huisvesting arbeidsmigranten beter

Wij zijn zeer verheugd dat het eerste regionale convenant op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten is ondertekend, aldus Gerlof Roubos, directeur van de VIA, namens de drie brancheverenigingen. Met dit convenant worden de praktijken van malafide uitzendbureaus verder aan banden gelegd. Op deze manier wordt het voor malafide uitzendbureaus lastiger om in de betreffende gemeenten hun werknemers te huisvesten.

Breda, 5 maart 2009 Tien gemeenten in de regio Breda hebben vandaag, 5 maart, samen met de drie koepelorganisaties in de uitzendbranche een convenant ondertekend. Met de ondertekening zeggen de partijen zich in te spannen om de huisvesting van arbeidsmigranten goed te regelen. Eerder tekenden zes gemeenten in West-Brabant eenzelfde convenant. Met de ondertekening van het convenant verplichten leden van de deelnemende brancheorganisaties zich tot het goed regelen en toezicht houden op huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast hebben de brancheorganisaties zich verplicht tot het bieden van waarborgen voor goede woonomstandigheden. De gemeenten op hun beurt zeggen toe vooral zaken te doen met gecertificeerde uitzendondernemingen. Handhavingacties waren in West-Brabant de aanleiding om de huisvesting van arbeidsmigranten te regelen. Met dit convenant hebben gemeenten daar alle vertrouwen in.

Mensen bleken niet altijd goed gehuisvest te zijn. Vanuit het portefeuillehoudersoverleg Volkshuisvesting regio Breda zijn de mogelijkheden om te zorgen voor een goede en adequate huisvesting van arbeidsmigranten onderzocht. Met het ondertekenen van het convenant krijgen gemeenten een instrument in handen om hun handhavingacties gerichter in te gaan zetten op illegale huisvesting. De leden van brancheorganisaties zijn verantwoordelijk voor het organiseren van goede huisvesting van hun werknemers.

Het convenant is door de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem ondertekend. Deze gemeenten ondersteunen uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) en VIA (Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars) bij het regelen van adequate huisvesting voor buitenlandse werknemers.

Te downloaden:

* Convenant huisvesting uitzendmigranten Regio Breda 5 mrt 09, uit met pb.pdf