Gemeente Utrecht


Inwoners Utrecht geven tien miljoen uit aan leefbaarheid

Inwoners van Utrecht weten de weg naar het leefbaarheidsbudget steeds beter te vinden. In 2008 heeft de gemeente 4.643 initiatieven van bewoners en ondernemers ondersteund met een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget. Dit is twee keer zoveel als in 2007. In 2008 is ruim 95% van alle ingediende initiatieven gehonoreerd. Er is ¤ 9.636.146,- uitgegevven en dit is 96% van het totale budget van tien miljoen euro per jaar.

Dit staat in een evaluatie die de gemeente onlangs heeft uitgevoerd. Het college heeft het leefbaarheidsbudget in 2008 verdubbeld naar tien miljoen euro per jaar. Bewoners en ondernemers kunnen voorstellen indienen om de kwaliteit van hun wijk, buurt of straat te verbeteren. Wethouder Giesberts: "In 2008 was voor het eerst één miljoen euro per wijk beschikbaar. Ik vind het fantastisch dat bewoners ruim gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om een activiteit te organiseren of hun straat, buurt of wijk op te knappen. Samen maken we zo de stad weer een stukje mooier."

De gemeente heeft in het afgelopen jaar bewoners en ondernemers volop gestimuleerd om van het leefbaarheidsbudget gebruik te maken. Hierdoor zijn veel meer inwoners op de hoogte van de mogelijkheden. In 2007 kende 10% van de bewoners het leefbaarheidsbudget; in 2008 was dat percentage 37%.

In 2008 is het meeste geld gegaan naar initiatieven op het gebied van het verbeteren en opknappen van de 'openbare ruimte' (49%). Maar ook op het gebied van 'welzijn, cultuur, sport, integratie en jeugd' is veel geld uitgegeven (36%). Een aantal ideeën uit de kinderraadsvergadering is alsnog uitgevoerd met behulp van het leefbaarheidsbudget. Bijvoorbeeld de plaatsing van een speelkasteel en vrolijke prullenbakken in Vleuten-De Meern. Op het gebied van cultuur zijn onder andere de muurgedichten in Dichterswijk gefinancierd met geld uit het leefbaarheidsbudget. Bewoners hebben samen het project 'Dichter bij Huis' opgezet. 'Als je goed zoekt, vind je poëzie die voor iedereen toegankelijk is en ook nog van deze tijd is. Muurgedichten verlevendigen onze wijk en zorgen voor meer onderling contact tussen bewoners", aldus een bewoner.

Een goed idee?
Doe er iets mee! Het indienen van een aanvraag gaat makkelijk en de procedure is vaak snel. Het wijkbureau of wijkservicecentrum kan meestal al binnen vier weken over een initiatief beslissen. Bewoners of ondernemers die meer willen weten of een aanvraag willen indienen, kunnen contact opnemen met het wijkbureau, telefoon 030 - 286 00 00 of via de website www.utrecht.nl/leefbaarheidsbudget.