Politie Brabant-Noord

Burgemeester Heusden legt eerste huisverbod in Brabant-Noord op

Heusden, 05-03-2009

In de politieregio Brabant-Noord is donderdag het eerste tijdelijk huisverbod opgelegd. Burgemeester Willems van Heusden legde deze maatregel op aan een 23-jarige inwoner van Maastricht nadat hij afgelopen dinsdag zijn Vlijmense vriendin in haar woning had mishandeld. Deze man werd die avond door de politie aangehouden.

Het huisverbod is een nieuwe maatregel om huiselijk geweld aan te pakken. Huiselijk geweld is een serieus probleem.

Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en steunpunt huiselijk geweld uit de regio werken samen met GGZ, Jeugdzorg, Maatschappelijk Werk, Stichting MEE en Novadic Kentron. Samenwerking tussen deze instanties moet een snelle en gerichte aanpak tegen huiselijk geweld waarborgen.

Sinds 1 maart kunnen burgemeesters in deze regio in ernstige gevallen een huisverbod opleggen. Het houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in de eerste instantie tien dagen de woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met zijn partner of eventuele kinderen. Als na die tien dagen nog steeds sprake is van dreiging, dan kan het huisverbod worden verlengd met nog eens achttien dagen. De afkoelingsperiode wordt gebruikt om

hulpverlening op gang te brengen.

De politie ziet toe op naleving het huisverbod. Houdt de pleger van het geweld zich niet aan de

afspraken dan kan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar worden opgelegd. Het is de

bedoeling dat tijdens het huisverbod hulp op gang komt.