FNV


5-3-2009

Meer gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan de slag

Uit onderzoek dat Regioplan in opdracht van de Stichting van de Arbeid heeft uitgevoerd, blijkt dat het aantal werkenden dat minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is (35-minners) is gestegen van 51 procent eind 2006, naar bijna 62 procent eind juni 2008. Deze stijging vindt de FNV positief, maar een verdere verbetering is absoluut noodzakelijk.

Eind 2005 heeft de Stichting van de Arbeid ondernemingen en instellingen aanbevolen om werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn te behouden voor het arbeidsproces bij de eigen werkgever. Als dat redelijkerwijs niet mogelijk is, dan bij een andere werkgever. Onder 35-minners wordt verstaan werknemers die zijn afgewezen voor de WIA vanwege minder dan 35 procent arbeidsongeschiktheid.

Regioplan heeft al twee maal eerder onderzocht hoeveel 35-minners aan het werk zijn. Uit het eerste onderzoek van 2006 kwam het onthutsende beeld naar voren dat slechts 46 procent aan het werk was. In juni 2008 was dat 62 procent. De FNV vindt 62 procent nog altijd veel te weinig.

Jaar extra doorbetaling De FNV vindt dat er te weinig voortgang is geboekt met het aan het werk houden van de 35-minners. Zij heeft met de werkgevers afspraken gemaakt voor alle 35-minners en wil de werkgevers hieraan houden. Opvallend is overigens dat de overheidssectoren veel beter scoren dan de marktsectoren. De overheidssector betaalt de WW-uitkering zelf. Blijkbaar werkt een financiële prikkel voor de werkgever om 35-minners aan het werk te houden. De STAR beveelt daarom aan om voor 35-minners een extra jaar loondoorbetaling ten laste van de werkgever in te voeren.

Nieuwe onderzoeksresultaten Regioplan heeft nu dus voor de derde maal onderzoek gedaan naar de arbeidsmarktpositie van 35-minners. Hieruit blijkt onder meer dat deze in een uiterst kwetsbare positie te verkeren: 35-minners die hun werk verliezen en een WW-uitkering ontvangen komen moeilijk weer aan het werk. Slechts 36 procent heeft na een jaar weer werk en maar 41 procent heeft langer dan 6 maanden gewerkt in het eerste jaar na hun arbeidsongeschiktheidsbeoordeling. Ook geeft het onderzoek een eerste indicatie dat het moeilijk is om duurzaam aan de slag te blijven: van de 35-minners die 12 maanden later aan het werk zijn, werkt een jaar daarna nog maar 48 procent.

Schattingsbesluit In 2005 heeft de STAR het aangescherpte schattingsbesluit bekritiseerd, er loopt nu nog een onderzoek hoe dit aangescherpte schattingsbesluit uitpakt op de arbeidsmarktpositie voor de 35-minners. De uitkomsten van dit onderzoek worden verwacht in het voorjaar. Het mag duidelijk zijn dat de FNV nu al vindt dat dit aangescherpte schattingsbesluit de realiteit met de werkelijkheid heeft verloren.