Ingezonden persbericht


Mediadebat nieuwsbrief

Debatverslag: De O-factor, of de strijd om een plaats in het omroepbestel


5 maart 2009 (20.00-22.00 uur) ~ Pakhuis De Zwijger, Amsterdam

Op 1 april is de deadline: wie dan geen 50.000 leden heeft, kan het vergeten een zendmachtiging te krijgen en zich omroep te kunnen noemen. Op uitnodiging van Stichting MediaDebat konden kandidaat-zendgemachtigden die willen toetreden tot het publieke bestel zich op donderdag 5 maart in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger presenteren. Ook de twee bestaande omroepen die moeten opklimmen van een aspirant-omroep naar de B-status om te kunnen blijven uitzenden, Llink en Omroep Max, kregen spreektijd. Het schudden van de nieuwkomers aan de poort van het Hilversumse Mediapark maakte ook de discussie wakker: willen we dit uit de tijd van de verzuiling stammende omroepsysteem nog wel?

Er waren twee grote afwezigen in de discussie: Wakker Nederland van De Telegraaf en Powned, de kandidaat-zendgemachtigde van shocklog GeenStijl. Volgens gespreksleider Hanneke Groenteman zag Wakker Nederland het nut er niet van in om zijn initiatief te verdedigen, simpelweg omdat het benodigde aantal leden toch al binnen was. Powned was trouwens wel in de zaal, alleen niet in de vorm van deelnemer aan het debat, maar als cameraploegje dat andere deelnemers ondervroeg. Groenteman stapte op de verslaggeefster van Powned af met de vraag waarom de omroep in spe niet mee wilde discussiëren. 'Daarvoor hebben we het te druk,' was het antwoord.

Lees hier het volledige debatverslag.

Stichting Mediadebat is een podium voor pers en publiek.

Hebt u suggesties voor nieuwe debatten? Stuur dan een mail naar redactie@mediadebat.nl of bel Katrien de Klein: 06 29 5138 92.