Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Bruggenbouwers van Gorinchem winnen essaywedstrijd over integratie

06-03-2009

Een basisschooldirecteur en twee raadsleden wonnen hebben vandaag de essaywedstrijd 'Integratie in Nederland, nu en in de toekomst' gewonnen. De prijswinnaars, die zich de 'bruggenbouwers van Gorinchem' noemen, sleepten hiermee een afspraak met minister Van der Laan (WWI) in de wacht. De wedstrijd was uitgeschreven door FORUM, instituut voor multiculturele ontwikkeling.

Het winnende essay 'Integratie? InDEgratie' kwam van basisschooldirecteur Kees van Willigen, en gemeenteraadsleden Gerard Broekman (SP) en Ibrahim Elmaci (CDA). Het is een pleidooi voor meer inlevingsvermogen. Niet alleen van de Marokkaan, Turk of Pool, maar ook van de Fries, Zeeuw en Hollander. Dat is de essentie van het project Bruggenbouwers dat sinds januari 2008 mensen op buurtniveau met elkaar in contact brengt. Tijdens thema-avonden gaat men met elkaar in gesprek. 'Met dit initiatief hebben we misschien een aanzet gegeven tot meer begrip en kennis van elkaar, los van welke achtergrond,' aldus de winnaars.

FORUM is al langer van mening dat in het integratiedebat de stem van de lokale volksvertegenwoordiger tot nu toe onderbelicht is gebleven. Welke ideeën hebben zij over integratie op lokaal niveau? Wat zijn hun ervaringen, welke inspirerende voorbeelden kennen zij? Wat is er nodig voor een vlekkeloze integratie in Nederland? Wat gaat er goed, en wat moet anders? Met die vragen als uitgangspunt werden deelnemers in oktober vorig jaar uitgedaagd een opiniërend stuk te schrijven. Uiteindelijk namen 46 raadsleden de handschoen op en zonden een essay in. De jury, bestaande uit Gerd Leers, Pieter Hilhorst en Najiba Abdellaoui, zette zes essays op de shortlist.

In het maartnummer van VROM.NL, het externe blad van het ministerie, zijn de vijf genomineerde essays en het winnende essay opgenomen. Het blad is via magazine@minvrom.nl te bestellen.