NEN


Installaties maken EMC - problemen

vrijdag 6 maart 2009, 15:03

Slechts weinig installateurs lijken zich te realiseren dat binnen een paar maanden de nieuwe Europese EMC-richtlijn van kracht wordt. Vooral installateurs in de klimaatbeheersing, koeling, airconditioning, luchtbehandeling en industrie komen hiermee in aanraking.

EMC staat voor elektromagnetische compatibiliteit; installaties mogen elkaar elektromagnetisch niet storen en ook niet elektromagnetisch gestoord wórden. Vooral de hiervoor genoemde installaties met hun schakelende voedingen, compressoren en ventilatoren of frequentiegeregelde (stappen)motoren kunnen storing veroorzaken, en dat mag niet volgens de Europese EMC-richtlijn. Bovendien kunnen de digitale regelingen en besturingen in dergelijke installaties ernstig verstoord raken door elektromagnetische velden van onder meer die motoren. En dat mag ook niet.

Miljoenen schade
Europese richtlijnen wijzen normen aan, niet als wet maar als methode om aan de essentiële eisen in de richtlijn zelf te voldoen. Dus ook op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Op 20 juli 2009 loopt de overgangsperiode in de nieuwe Europese EMC-richtlijn af. Vanaf die tijd gelden de voorschriften veel nadrukkelijker ook voor vaste installaties. Gebeuren er ongelukken of is er sprake van economische schade door EMC-problemen, dan is de eigenaar van de installatie daarvoor aansprakelijk. Alleen al in ons land ontstaat jaarlijks voor miljoenen euro's aan economische schade door EMC-problemen. En dat zou dan ook nog eens vooral te wijten zijn aan installateurs en adviseurs, industriële installateurs en machinebouwers.
De installateur of adviseur die met EMC-aspecten in aanraking komt, direct of via zijn elektrotechnische toeleverancier of kast- en paneelbouwer, zal zich in de nieuwe EMC-richtlijn en de bijbehorende normen moeten verdiepen, bijvoorbeeld via een van de uitgaven of cursussen van NEN over dit onderwerp.

Meer informatie
Lees hier meer over in het tweede nummer van Mag1010 van dit jaar of kijk op www.mag1010.nl. Inhoudelijke informatie over EMC-richtlijn nodig? Neem dan contact op via het formulier.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Elektro Magnetische Compatibiliteit Complete Wegwijzer Machinerichtlijn 2008 (Publicatie) NEN Installatiemail (Publicatie)