Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 13 maart 2009

Eerste Keurmerk Veilig Ondernemen ster voor winkelcentrum Schothorst

Op vrijdag 13 maart heeft winkelcentrum Schothorst haar eerst KVO-ster ontvangen (Keurmerk Veilig Ondernemen). Bij de uitreiking was ook wethouder Gert Boeve (welzijn en economische zaken) aanwezig. Winkelcentrum Schothorst kampte lange tijd met overlast. Onder andere groepen hangjongeren zorgden voor een negatieve, bedreigende sfeer. Diefstallen gaven veel overlast en irritatie bij ondernemers. Om hier verandering in te brengen, hebben een aantal ondernemers de handen ineen geslagen. Ongeveer een jaar geleden zijn ze begonnen om voor een KVO-certificering in aanmerking te komen. Het initiatief om het KVO-traject te gaan volgen wordt, in het kader van het 'Hotspots-beleid' door de gemeente Amersfoort van harte ondersteund. Het hotspots-beleid richt zich namelijk op wijken, bedrijfsterreinen, winkelgebieden of andere specifieke locaties waar onveiligheid zich meer dan gemiddeld voordoet.

Goede weg
Wethouder Boeve: "Het winkelcentrum Schothorst ontkomt niet aan problemen op het gebied van veiligheid, en onlangs zijn we nog duidelijk met de neus op de feiten gedrukt. Met het keurmerk Veilig Ondernemen geven ondernemers, politie, brandweer en gemeente hoge prioriteit aan de veiligheid. We hebben het over de veiligheid van de ondernemers, het personeel én de bezoekers. Dankzij de betrokkenheid van alle partijen en het gebruik van ervaringen elders in het land, worden breed gedragen en effectieve maatregelen genomen. De KVO-ster maakt duidelijk dat we in Schothorst op de goede weg zijn."

Keurmerk Veilig Ondernemen
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) verzamelt kennis en ontwikkelt instrumenten om de maatschappelijke veiligheid te vergroten. Speciaal voor ondernemers heeft zij het Keurmerk Veilig Ondernemen bedacht. Bedrijventerreinen en winkelgebieden kunnen voor certificatie met dit keurmerk in aanmerking komen als zij een aantal structurele maatregelen op het gebied van veiligheid treffen. Het samenwerken tussen verschillende organisaties, zoals winkeliersverenigingen, gemeente, brandweer en politie staat hierbij centraal. Er worden gezamenlijk afspraken gemaakt over maatregelen die de veiligheid verbeteren. Zodra die afspraken zijn vastgelegd, heeft het winkelgebied de eerste KVO-ster verdiend. Na deze eerste ster, kunnen er meer sterren verkregen worden voor bijvoorbeeld de veiligheid in de directe omgeving van het gebied.

Samenwerking
In een KVO staat samenwerking tussen de betrokken partijen centraal. Daarmee worden de lijnen tussen de betrokkenen korter en weten ze elkaar beter te vinden. Ook zorgt deze werkwijze ervoor dat er maatregelen worden genomen waar alle partijen achter staan en waarnaar ze willen handelen. De KVO-ster voor winkelcentrum Schothorst is de derde ster die aan een winkelcentrum in Amersfoort is uitgereikt.

Noot voor de redactie,